čtvrtek 19. září 2024

Myanmar je největším producentem opia. Překonal Afghánistán

Afghánistán už není největším producentem opia. Titul si uzmul Myanmar.

mák

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Nová zpráva od Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) uvádí, že Myanmar letos vyprodukoval přibližně 1 080 metrických tun opia, nezbytného pro výrobu heroinu. Tato produkce dosáhla nejvyšší úrovně za posledních 20 let. Z jihovýchodního asijského státu se tak stal největší producent opia. Hlavní oblastí pěstování opia v Myanmaru je stát Shan, kde se konflikt a nestabilita vedoucí k vojenskému převratu v roce 2021 staly hnací silou pro farmáře k pěstování máku.

Myanmar překonal v produkci opia Afghánistán, kde došlo ke snížení produkce až o 95 procent v důsledku zákazu pěstování máku Talibanem v dubnu loňského roku. Celková odhadovaná hodnota "opiátové ekonomiky" Myanmaru se zvýšila na částku mezi 1 až 2,4 miliardy dolarů, což odpovídá 1,7 až 4,1 procentu hrubého domácího produktu země za rok 2022. Tento nárůst znamená, že oblast pěstování opia v zemi nadále představuje značný ekonomický faktor.

I když rostoucí produkce opia může přinést ekonomické výhody, odborníci varují před negativními dopady na společnost, zejména v kontextu mezinárodního obchodu s drogami a závislosti na narkotikách. Zároveň poukazují na nutnost vyvinout úsilí k nalezení udržitelných alternativ pro farmáře a posílení boje proti nelegálnímu obchodu s drogami.

Autor: Šimon Mitro

Související

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy

1280px-Displaced_Rohingya_people_in_Rakhine_State_(8280610831)_(cropped)
Zahraniční

Rohingové prchají z Myanmaru do Bangladéše. Přicházejí zprávy o genocidě

GWiGbLnWYAMJeMK
Zahraniční

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu