Muži, kteří útočili na spolupracovníka Navalného, jsou na svobodě

Do Litvy Polsko dva Rusy podezřelé z útoku na dlouholetého spolupracovníka Alexeje Navalného, Leonida Volkova, nevydalo. Místo toho je pustilo na svobodu.

Berlin_UdL_Navalny's_Cell_Opening_asv2023-01_img13

Napadený ruský opozičník Leonid Volkov.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Napadený ruský opozičník Leonid Volkov.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dva muži podezřelí z útoku na Leonida Volkova, exilového poradce zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, ​​mohou být propuštěni na kauci z vazby. Tento nečekaný krok dnes udělal polský soud s tím, že každý z nich, jako podmínku propuštění, musí složit kauci ve výši 50 tisíc zlotých. O tomto rozhodnutí informoval právník jednoho z podezřelých Piotr Jaszke.

Vyšetřovatelé oba podezřelé viní z toho, že 12. března letošního roku zaútočili na Volkova před jeho domem v litevském hlavním městě Vilniusu, kde mu zasadili několik úderů kladivem. Oba posléze utekli do Polska, kde byli zadrženy na základě mezinárodního zatykače, který vydala Litva. Ta žádala o jejich vydání, čemuž polská strana nevyhověla, protože proti nim stále probíhá širší řízení ze strany tamních prokurátorů.

K útoku na Volkova došlo necelý měsíc poté, co Alexej Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii v ruském Jamalo-něneckém okruhu, daleko za polárním kruhem. Volkov pro Navalého vedl volební kampaně jak při volbách na post starosty Moskvy, tak na místo prezidenta Ruské federace proti Vladimiru Putinovi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0668489985
Domácí

Pražská plynárenská vyhrála soudní spor o daňový podvod

160213-pe-cb-toufar-portret_denik-630-16x9
Domácí

Farář Toufar se dočkal rehabilitace. Jeho osudová vazba byla protizákonná

Jakub_Unucka
Domácí

Unucka do vazby zatím nemusí. Své členství v ODS však pozastavil

profimedia-0873455462
Krimi

Soud se žhářem z Českého Švýcarska je stále na začátku. Ani dnes nevypovídal