čtvrtek 19. září 2024

Muži, kteří pijí tři měsíce před početím, ohrožují miminko

Stačí několik dní po sobě pár piv a kvalita spermatu klesá. Vědci proto doporučují alespoň tři měsíce před početím neholdovat alkoholu.

alkohol

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Výsledky čerstvé studie nepotěší pijany, kteří plánují v dohledné době potomka. Na nastávající tatínky totiž cílil výzkum odborníků z univerzity v Texasu a výsledky překvapily.

Muži by měli přestat s konzumací alkoholu tři měsíce předtím, než plánují založit rodinu, kvalita spermatu se jinak zhoršuje a plodu hrozí zdravotní komplikace jako jsou deformace na obličeji a mozku, ale také problémy s koordinací nebo poruchy pozornosti. Minimální hranice, kdy by nastávající otcové měli na alkohol zapomenout, je měsíc, kdy jsou spermie negativně zasažené nejvíce. Vědci ale doporučují přestat alespoň tři měsíce před početím. To je mnohem dříve, než předpokládaly dřívější studie.

Potenciální problém nemusí mít jen příznivci tvrdého alkoholu. "Pití tří až čtyř piv po práci několik dní po sobě má výrazně negativní vliv na sperma. Možná se necítíte opilí, ale vaše tělo prochází chemickými změnami," řekl Michael Golding, který výzkum vedl.

Studie může být přelomová v celospolečenském vnímání problémů v těhotenství, které se historicky přičítají výhradně matkám.

Autor: mš

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

mladiství alkohol
Domácí Alkohol

Prodejci stále častěji porušují zákaz prodeje alkoholu nezletilým