pátek 20. září 2024

Louvre i Versailles museli evakuovat. Na nádraží se našla láhev s rajským plynem

Francie žije ve strachu. V pátek ubodal radikální islamista učitele na severu země, dnes byl ohlášen bombový útok na Louvre. O pár hodin museli ze stejného důvodu evakuovat i zámek Versailles.

Pavillon_de_Flore_from_Tuileries,_Paris_October_2011_001

Pařížské muzeum Louvre muselo být dnes evakuováno kvůli ohlášenému bombovému útoku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pařížské muzeum Louvre muselo být dnes evakuováno kvůli ohlášenému bombovému útoku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pouhý den poté, co došlo k útoku ve škole v severofrancouzském městě Arras, kdy mladík z Čečenska, vykřikující heslo militantních islamistů Alláhu akbar, ubodal učitele francouzštiny a jeho další kolegy vážně zranil, zažívá Francie další z akcí, které lze dávat do souvislosti s terorismem. Kvůli anonymní hrozbě, že v budově je bomba, muselo být evakuována nejznámější pařížské muzeum Louvre. Poté, co by celá věc oznámena, lidé začali prchat z muzea a prostranství před ním. Kvůli stejné hrozbě se museli později evakuovat i návštěvníci a personál zámku ve Versailles. Policie musela nakonec vyklidit i pařížské nádraží Gare de Lyon, kde se našel podezřelý předmět, kterým nakonec byla láhev s rajským plynem.

Ve Francii od včerejška platí nejvyšší stupeň varování před terorismem. Prezident země Emmanuel Macron v souvislosti s pátečním útokem nařídil mobilizaci sedmi tisíc vojáků pro posílení hlídek na ulicích.

Francie je, co se týče terorismu v pohotovosti od roku 2015. V listopadu téhoř roku totiž muslimští radikálové vnikli do pařížského hudebního klubu Bataclan, kde při koncertě americké kapely Eagles Of Death Metal postříleli osm desítek návštěvníků.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

4495559210_dc09b43dc7_b
Krimi

Policisté v ohrožení: Za hranicemi řádí opilí či zdrogovaní Češi