čtvrtek 19. září 2024

Můžete útočit našimi zbraněmi na ruském území, vzkázal Biden Ukrajině

Biden dává Ukrajině možnost útočit na ruské území americkými zbraněmi. Kreml takové rozhodnutí považuje za další eskalaci konfliktu.

biden

Americký prezident Joe Biden schválil novou jadernou strategii jeho země.
Zdroj: Rawpixel

  • Americký prezident Joe Biden schválil novou jadernou strategii jeho země.
  • Zdroj: Rawpixel

Dosavadní nesouhlasný postoj Spojených států ohledně využívání jejich zbraní na cíle na ruském území, se mění. Prezident Joe Biden zákaz, který ukrajinské armádě ukládal užití Amerikou dodaných zbraní pouze ve své zemi, zrušil s tím, že útoky na ruské území jsou důležité pro obranu Charkova. Ten už několik týdnů čelí masivnímu ostřelování ze strany ruské armády, a ačkoliv Kreml tvrdí, že dobytí tohoto druhého největšího města není v současné době prioritou, jeho jednotky už do Charkovské oblasti vstoupily.

„Prezident nedávno nařídil svému týmu, aby zajistil, že Ukrajina bude moci použít americké zbraně k reakci na útoky v Charkově, takže Ukrajina bude schopna udeřit na ruské síly útočící na ni nebo se k útoku chystající," napsala zahraniční média v souvislosti se změnou Bidenova stanoviska. Spojené státy jsou nejdůležitějším dodavatelem zbraní válkou zmítané Ukrajině.

O možnosti útoků aliančními zbraněmi na ruské území se mluvilo i v Praze během právě probíhajícího summitu NATO. Přestože otázka nemá mezi členskými zeměmi jednoznačnou odpověď, řada států, včetně České republiky, by s takovou variantou rovněž souhlasila. Nepočítá se však s tím, že by padlo konečné stanovisko.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0909077959
Zahraniční

Džihádisté udeřili na hlavní město Mali. Výsledkem je 77 mrtvých

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

2017-03-28_Vladimir_Putin_and_President_of_Iran_Hassan_Rouhani
Zahraniční

Rusko se sbližuje s Íránem. Dodávky potravin ze Západu Putin znovu nepovolil

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu