pátek 18. října 2024

Muže zlákaly peníze na bitcoinovém účtu. Podveden byl rovnou dvakrát

Údajné peníze na bitcoinovém účtu zlákali důchodce ze Šumperska. Podvodník ho obral o statisíce.

bitcoin

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Worldspectrum

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Worldspectrum

Pětašedesátiletý muž z Šumperska se stal obětí podvodníka, který ho připravil o celkem milion korun. Přestože už před pěti lety ztratil téměř 100 tisíc korun kvůli podobnému triku, letos byl opět podveden, tentokrát o rovný milion korun, z čehož 900 tisíc tvořily půjčky.

Muž se obrátil na policii v pátek 31. května poté, co zjistil, že byl podveden. Před týdnem obdržel email, který ho informoval o penězích uložených v bitcoinech na jeho údajném účtu. Po rozkliknutí výpisu zjistil, že má na účtu 33 tisíc eur. Ani po ověření, že společnost z výpisu existuje, na zprávu nereagoval. Následující den mu zavolal neznámý muž a nabídnul mu výběr nebo další investici peněz. Muž byl překvapený hovorem a rozhodl peníze vybrat.

Podvodník ho přesvědčil, že pro výběr musí účet zlegalizovat vytvořením účtu na kryptoměnové burze. Požádal ho o kopie občanského průkazu jeho a jeho manželky a instruoval ho, aby si nainstaloval aplikace a poslal QR kódy. Muž postupoval podle pokynů a vyřídil i půjčku na 300 tisíc korun.

Podvodník pak připravil jeho manželku nejen o úspory, ale také na ni vyřídil půjčku 600 tisíc korun. Peníze se protočily na novém bankovním účtu muže, který začal mít pochybnosti. Po kontaktování společnosti zjistil, že jejich zaměstnanci takto nepostupují a že jde o podvod. Policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, za což hrozí pachateli trest odnětí svobody na dva až osm let. Policie pravidelně varuje před podobnými podvody, které mohou snadno oklamat i vysoce vzdělané lidi. Podvodníci působí velmi přesvědčivě a mluví odborně.

Autor: Šimon Mitro

Související

miminko
Domácí

Ženě z Ústí, která hodila svého chlapečka do smetí, hrozí výjimečný trest

GZ1yZgIXoAAIg6d
Domácí

Policie našla díky svědkům ženu, která hodila v Ústí novorozeně mezi odpadky

Snímek obrazovky_14-10-2024_10821_x.com
Domácí

Novorozenec Jáchym z kontejneru v Ústí je zdravý, policie hledá svědkyni

alkohol za volantem
Krimi Video

Řidič nadýchal skoro šest promile. Opilého ho chytla policie letos čtyřikrát