úterý 22. října 2024

Muže z Alabamy čeká po zpackané popravě smrt dusíkem. Bude první v USA

Trest smrti dnes poprvé vykonají kati v Alabamě dusíkem. Odsouzený 58letý Kenneth Eugene Smith Alabama ji odmítá, stejně jako řada lékařů, expertů nebo vysoký komisař OSN pro lidská práva.

_132423089_us-index-reuters.jpg

Kenneth Eugene Smith.
Zdroj: Alabamské nápravné zařízení

  • Kenneth Eugene Smith.
  • Zdroj: Alabamské nápravné zařízení

Soud poslal muže do cely smrti v roce 1996 za to, že v roce 1989 spáchal nájemnou vraždu. Poprvé se kat o jeho popravu pokusil v roce 2022, nepodařilo se mu ale po několik hodin vpíchnout smrtící injekci. Protože poprava se měla odehrát v konkrétní den, o půlnoci musela snaha o ni skončit.

Druhá poprava je naplánovaná na dnešek, Smith skončí v komoře smrti, dostane na obličej vzduchotěsnou masku a bude vdechovat čistý dusík, který jeho tělo připraví o kyslík a zabije ho.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva prohlásil, že dosud nevyzkoušená metoda by mohla být mučením a vyzval k jejímu zastavení. Lékaři zase upozornili, že poprava dusíkem může způsobit prudké křeče nebo že odsouzený opadne do vegetativního stavu. Úniku plynu z masky by navíc mohl zabít i dalších lidí v komoře smrti.

V Alabamě je v celách smrti 165 vězňů, to patří k nejvyšším počtům poprav na obyvatele. V posledních pěti letech se tam třikrát podařilo popravu zpackat. Kvůli nedostatku léků, které se používají pro smrtící injekce, se stát rozhodl pro popravy dusíkem.

Související

EA-18G Growler
Zahraniční

Stíhačka se zřítila v USA. Našly se ostatky dvou členů posádky

us-flag-7182840_640
Zahraniční Zajímavosti

Vzácná kopie americké ústavy se prodala za stovky milionů

SoI-War_23-11-02_IDF_01-03
Zahraniční

Izrael stanovil podmínky pro konec války v Libanonu. Pro svět jsou nepřijatelné

migranti
Zahraniční

Tisíce migrantů míří na sever Mexika. Doufají, že se dostanou do USA