sobota 27. dubna 2024

Muž trpěl silnými bolestmi hlavy, v mozku měl parazity

Muže z Floridy trápily silné bolesti hlavy. Podle lékařů mohlo jít o vrozené onemocnění. Nakonec se ukázalo, že má v mozku parazity.

22D0DE30-B598-4F2E-BABD-87D11B2B3434

Pohled na snímek z vyšetření mozku, kde jsou patrné larvy tasemnic.
Zdroj: American Journal of Case Reports

  • Pohled na snímek z vyšetření mozku, kde jsou patrné larvy tasemnic.
  • Zdroj: American Journal of Case Reports

52letý Američan zažíval několik měsíců silné bolesti hlavy, na které nezabíraly ani silné léky proti migréně. Po CT vyšetření mozku přišel neurolog s tím, že má nejspíše vzácný vrozený neurologický stav. Jeho mozek je prý plný cyst naplněných tekutinou. Muže si raději nechali v nemocnici na další vyšetření, to přineslo nečekané odhalení. Tupé bolesti pacientovi způsobovaly larvy tasemnice, které způsobily infekci zvanou neurocysticerkóza.

Zvláštní však je, že muž neměl  v posední době žádný rizikový kontakt s prasetem, které je hlavním přenašečem. Také necestoval do rozvojových zemí a doma má jen zdravou kočku, která ho nakazit nemohla.

Muž se lékařům přiznal, že miluje domácí nedopečenou slaninu, kterou jí opravdu často. Podle odborníků je nedostatečně tepelně upravené vepřové jediné možné vysvětlení, jak se mohl nakazit. Pacienta se jim podařilo vyléčit.

Co je cysticerkóza?

Je to stav, který způsobuje larva tasemnice, která právě vepře používá jako svého mezihostitele. Člověk se infekcí nakazí, pokud pozře málo tepelně opracované nakažené maso. Nákaza je typická pro rozvojové země, v moderní civilizaci se téměř neobjevuje. Zasahuje různé části těla a podle ní je pojmenovaná.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: American Journal of Case Reports

Související

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě

David_Schwimmer
Zahraniční

Mlčení je spoluvina. Rosse z Přátel děsí narůstající antisemitismus

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron