neděle 8. září 2024

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

Navigátor, který poprvé obeplul Austrálii, zemřel přesně před 210 lety. Jeho ostatky zamířily do rodné vesnice.

Anglický navigátor Matthew Flinders

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zdroj: Picryl

  • Anglický navigátor Matthew Flinders
  • Zdroj: Picryl

Jeden z nejúspěšnějších mořeplavců a kartografů, který poprvé obeplul Austrálii, se narodil 16. března 1774 v Doningtonu ve Velké Británii. Již ve svých 15 letech vstoupil do Královského námořnictva a během své kariéry provedl několik významných expedic do Austrálie, během nichž podrobně mapoval její jižní, východní a severní pobřeží. Jeho nejvýznamnější cesta, během které obeplul celou Austrálii, se konala v letech 1801 až 1803.

Kapitán Flinders nebyl na své výpravě sám. Doprovázel ho domorodý průvodce a tlumočník Bungaree, který se stal prvním Australanem, jenž obeplul svůj vlastní kontinent. Bungareeho jazykové dovednosti a diplomacie umožnily expedici mírově komunikovat s domorodými obyvateli. Flinders na svých mapách pojmenoval Austrálii a jako první ji identifikoval jako kontinent.

Flinders zemřel v Londýně 23. července 1814 a byl pohřben na hřbitově St. James. Jeho ostatky ovšem byly ztraceny při rozšíření Euston Station v 1840. Znovu objeveny byly v roce 2019 během výkopových prací pro vysokorychlostní železniční síť. Koronavirová pandemie však zpozdila plány na znovupohřbení Flinderse. Skupina dobrovolníků z Doningtonu úspěšně prosadila, aby byl Flinders znovu pohřben v rodné vesnici, kde byly jeho ostatky uloženy minulý víkend.

V Austrálii je Flinders uznávanou postavou, po které jsou pojmenovány mnohé památky a ulice, jako Flinders Bay a Flinders Street Railway Station v Melbourne.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0790212959
Domácí Výročí

Vlny v praxi. Jediný odsouzený komunista si za srpnovou invazi odseděl 26 dnů

47477524302_7149a9fb1f_b
Film a TV Výročí

Hvězda Matrixu i rocková basista. Keenu Reeves dnes slaví šedesátku

Nastupeni_povstalci
Zahraniční Výročí

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube