čtvrtek 19. září 2024

Muslimská menšina jako terč pogromu. Myanmar zažívá vlnu násilí

Rohingové nemají v Myanmaru na růžích ustálo. Při útěku stovek z nich do sousední Bangladéše byli povražděni povstaleckou skupinou Arakanská armáda.

Rohingové jsou jednou z nejutlačovanějších menšin na světě

Rohingové jsou jednou z nejutlačovanějších menšin na světě
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rohingové jsou jednou z nejutlačovanějších menšin na světě
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Světem otřásla zpráva o masakru Rohingů, čili muslimské komunity ve státě Myanmar (dříve Barma) na jihovýchodě Asie. Ten podle americké stanice CNN má na svědomí polovojenská organizace Arakanská armáda, která stojí v opozici vůči islámu i vůči oficiální myanmarské vládě. Ta měla na muslimy, kteří zažívají dlouhodobou perzekuci i ze strany úřadů, podniknout dronový nálet, když se jich stovky, včetně žen, dětí a starých lidí, pokoušeli překročit řeku do sousední Bangladéše. Ke slovu se podle americké stanice dostaly i ruční zbraně. Arakanská armáda však jakoukoliv souvislost mezi útokem a svou činností popřela.

Nově se objevují také zprávy, že Rohingové, což je jedna z nejvíce pronásledovaných komunit na světě, ze strany Arakanské armády zažívají také sexuální násilí, vypalování domů a únosy, při nichž jsou mladí muži nuceni vstoupit do ozbrojených složek bojujících proti vládnoucí vojenské juntě, která je zejména buddhistického vyznání.

Situaci v Myanmaru kritizovalo i OSN. To se obává eskalace násilí v této oblasti, která je už třoi roky zmítaná občanskou válkou.

Autor: Jan Skala

Související

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně