pátek 25. října 2024

Musk udržuje tajné styky s Putinem, píše WSJ

Podle informací The Wall Street Journal (WSJ) je americký podnikatel Elon Musk v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem od konce roku 2022.

Elon Musk

Elon Musk.
Zdroj: Profimedia

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Profimedia

Podle informací zveřejněných deníkem The Wall Street Journal (WSJ) je majitel Tesly a SpaceX Elon Musk v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem od konce roku 2022. Tyto diskuse zahrnují osobní témata, byznys a geopolitická napětí, což vyvolává obavy o národní bezpečnost, neboť Musk spolupracuje s americkou armádou a má přístup k citlivým informacím. Styky Muska s Putinem potvrdilo několik představitelů z různých zemí, přičemž v americké vládě je existence těchto kontaktů považována za přísné tajemství.

Musk aktivně podporuje předvolební kampaň Donalda Trumpa, investuje do ní desítky milionů dolarů a využívá svou platformu X (dříve Twitter) k jeho propagaci. V případě Trumpova vítězství by mohl získat významnou roli v jeho administrativě. Muskovo spojení s ruským vůdcem by mohlo signalizovat snahu o obnovení dialogu, zejména v kontextu ruské agrese proti Ukrajině.

Musk se v minulosti veřejně distancoval od pravidelných rozhovorů s Putinem, nicméně podle WSJ proběhly další konverzace i po roce 2022. Ruský prezident například žádal Muska, aby neaktivoval svou satelitní síť Starlink na Tchaj-wanu, čímž chtěl vyjádřit podporu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Tato situace vzbuzuje obavy ve Washingtonu, kde se Muskova blízkost k ruskému vůdci považuje za potenciální hrozbu pro americkou národní bezpečnost.

Zatímco Musk dříve poskytl Ukrajině bezplatnou síť Starlink pro civilní a vojenské účely, na podzim 2022 začal požadovat platby a síť přestala být dostupná pro armádu. Tento krok se shodoval s tlakem ze strany Kremlu na Muskovy firmy.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0925960586
Zahraniční

Severokorejští vojáci jsou v Kurské oblasti, říká Kyjev. Putin to nepopřel

GamjdxUXQAAz6Uc
Zahraniční

Indonésie se chce připojit k BRICS. Je to projevem nezávislosti, tvrdí prezident

Jaderná elektrárna Three Mile Island
Ekonomika AI

Microsoft sází na jadernou energii pro napájení umělé inteligence

4cfad8be259bbb30cd5f3b538cd150c4
Zahraniční

Modelka si vzpomněla na 30 let staré obtěžování. A obvinila z něho Trumpa