Musk tvrdí, že Google blokuje vyhledávání Trumpa

Musk osočil Google z omezení výsledků vyhledávání ohledně informací o Donaldu Trumpovi.

profimedia-0892665951

Elon Musk.
Zdroj: Profimedia

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Profimedia

Během víkendu miliardář Elon Musk na své sociální síti X zveřejnil screenshot vyhledávacího pole Google s textem „President Donald“. Automatické doplnění Googlu navrhlo možnosti jako „Donald Duck“ a „President Donald Regan“, ale vůbec nenavrhl exprezidenta „Donalda Trumpa“.

Google vysvětluje situaci tím, že se jedná o „anomálie“, které způsobují, že automatické navrhování nefunguje správně pro některá jména minulých prezidentů i současnou viceprezidentku a pravděpodobnou kandidátku za Demokratickou stranu, Kamalu Harris. Google uvádí, že si je vědom, že při zadání „Vicepresident K“ automatické doplnění navrhne „William R. King“, tedy viceprezidenta z roku 1853.

Technologické platformy čelí rostoucí kontrole ohledně jejich potenciálního vlivu na prezidentské volby, zvláště s nárůstem deepfake a jiného obsahu generovaného AI, což zvyšuje riziko šíření dezinformací. Musk, který podporuje Trumpa a slíbil, že přispěje na jeho kampaň, v pátek sdílel na X video využívající nástroj pro napodobování hlasu viceprezidentky Kamaly Harris, ve kterém říká věci, které ve skutečnosti nikdy neřekla.

Musk původně neuvedl, že video je smyšlené a parodické, ale později objasnil, že se jednalo o satiru. Google vysvětlil, že automatické doplnění je navrženo tak, aby poskytovalo zkratky pro lidi hledající specifické termíny, a uživatelé tedy stále mohou dokončit svůj vlastní dotaz, bez ohledu na to, zda autocomplete navrhne požadovaný termín. V pondělí již Google autocomplete navrhoval „Donald Trump“ pro vyhledávání začínající „President Donald“.

Autor: Šimon Mitro

Související

GTNF2_1WoAA_FXe
Zahraniční

V průzkumech vede Kamala Harris. Podle Američanů vyhrála i televizní debatu

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

GXRh08SaMAAa0Zs
Zahraniční Video

Miliardář Issacman se zapsal do historie. Jako první turista vstoupil do vesmíru

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump