neděle 8. září 2024

Musk přesune SpaceX do Texasu. Vadí mu kalifornské zákony

Společnost SpaceX a sociální síť X přesune Musk z Kalifornie do Texasu. Důvodem má být nový kalifornský zákon, který školám zakazuje informovat rodiče o genderové identitě nebo sexuální orientaci jejich dětí bez jejich souhlasu.

Elon Musk

Elon Musk.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Flickr

Americký miliardář Elon Musk oznámil přesun centrály vesmírné společnosti SpaceX a sociální sítě X z Kalifornie do Texasu. Jako důvod uvedl nový kalifornský zákon, který školám zakazuje informovat rodiče o genderové identitě nebo sexuální orientaci jejich dětí bez jejich souhlasu. „Je to poslední kapka,“ napsal Musk na X.

SpaceX přesune své sídlo z kalifornského Hawthorne do texaského komplexu Starbase, zatímco X Corp se přemístí ze San Franciska do Austinu. Musk prohlásil, že už před rokem varoval kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, že takové zákony mohou donutit rodiny a firmy opustit stát. Tesla přesunula své ústředí do Texasu již v roce 2021 a Musk se také přestěhoval z Kalifornie do Texasu.

Nový kalifornský zákon začne platit v lednu, má podle agentury AP chránit studenty v nepříznivých domácích podmínkách. Zatímco organizace hájící práva LGBTQ zákon vítají, některé konzervativní spolky jej kritizují jako porušení rodičovských práv.

Autor: Šimon Mitro

Související

Elon Musk
Zahraniční

Boj Elona Muska s Brazílií pokračuje. Úřady chystají nové sankce pro Starlink

Tesla model Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle. Registrace meziročně stouply o 43 procent

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

TechCrunch_Disrupt_Europe_Berlin_2013_(10537067163)
Zahraniční

Šéf Telegramu Pavel Durov vyšel z vazby. Francii však opustit nesmí