Musk buduje vlastní umělou inteligenci

Konkurenci pro ChatGPT chce vytvořit i technologický vizionář Elon Musk.

Elon Musk

Elon Musk.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Flickr

Druhý nejbohatší muž světa, majitel Space X a spoluzakladatel firmy OpenAI, která přivedla na svět umělou inteligenci (AI) v podobě ChatGPT, chce vlastní platformu, která by předčila strojové učení OpenAI ve všech ohledech. Elon Musk před týdnem zveřejnil, že založil společnost X.AI se sídlem v Nevadě, která se na vývoj umělé inteligence bude specializovat, a nyní svou vlastní vizi AI okomentoval.

Chci začít něco, čemu říkám TruthGPT. Maximální umělou inteligenci, která se snaží najít pravdu a pochopit povahu vesmíru,“ uvedl Musk. „TruthGPT by měla být pro lidstvo zcela bezpečná, jelikož AI, která se stará o pochopení vesmíru, nebude chtít lidi zničit, protože lidstvo je zajímavou součástí kosmu,“ filozofoval Musk.

Musk již oslovil řadu expertů specializujících se na strojové učení a vývoj umělé inteligence, se kterými by na své TruthGPT chtěl spolupracovat. Technologický magnát se po představení čtvrté generace ChatGPT nechal slyšet, že AI má potenciál zničit lidstvo: „Jakkoli je tento potenciál malý a mohli bychom ho tedy považovat za triviální.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CNET

Související

Evropský parlament
Zahraniční AI

Umělá inteligence zpřístupní archivy Evropského parlamentu

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence