pondělí 16. září 2024

Munice byla předražená, tvrdí pirát. Šíří dezinformace, ohradila se Černochová

Nákup munice pro Ukrajinu znamená roztržku ve vládní koalici. Pirátský senátor tvrdí, že zakázka byla značně předražená.

Jana Černochová

Ministryni obrany Janě Černochové se hrubě nelíbí slova jejího pirátského kolegy o předražených nákupech.
Zdroj: X/Jana Černochová

  • Ministryni obrany Janě Černochové se hrubě nelíbí slova jejího pirátského kolegy o předražených nákupech.
  • Zdroj: X/Jana Černochová

Nákup munice pro Ukrajinu nesklízí pouze potlesk ze zahraničí, ale i pochyby na české politické scéně. Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht totiž na jednání senátní komise uvedl, že nákup munice byl předražený a že se proto koupilo o 20 tisíc kusů patronů méně. Konkrétně jde podle něho o sumu překračující půl miliardy, o níž Wagenknecht tvrdí, že ji má potvrzenou i z ukrajinského ministerstva obrany. "Bavíme se o nehospodárném nakládání ve výši 1,4 miliardy v oblasti munice," uvedl senátor.

Svým tvrzením zvedl ze židle ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která se proti jeho tvrzení ostře ohradila. Podle ní Wagenknecht šíří lži a dezinformace, kterými poškozuje Českou republiku. Požádala také ministra zahraničí Jana Lipavského, aby se proti těmto tvrzení svého pirátského kolegy tvrdě ohradil. Wagenknecht podle není navíc poškozuje i reputaci nejen České republiky, ale celé iniciativy a odhrazuje další země, které by se jí chtěli zúčastnit.

Těch je zatím 18, přičemž 15 jich už přispělo finančními prostředky. Munice z ní začala proudit na Ukrajinu během června. Kolik přesně se dosud munice dostalo až k samotným ukrajinským vojákům, žádná strana zatím neuvedla.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0908103005
Domácí

Žádné povodně nejsou! Dezinfoscéna odhalila strašlivé spiknutí

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

image (2)
Domácí

Senátorka šířící dezinformace tvrdí, že noviny zveřejnily poplašnou zprávu

ced204df4f22a7cca79a4434fd42-1456491
Zahraniční

Blázinec nebo výměna rolí? Turecko podporuje Ukrajinu, Západ couvá