čtvrtek 30. ledna 2025

Mrtvý tuleň i ovčí hlava. I to lidé ve světě jedí na Štědrý večer

V českých domácnostech jsou kapr a bramborový salát neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. V některých zemích ale lidé jedí občas jídla. která nám můžou připadat odpudivá.

Snímek obrazovky 2024-12-11 v 9.45.00

Kiviak. Grónská pochoutka.
Zdroj: YouTube.com

  • Kiviak. Grónská pochoutka.
  • Zdroj: YouTube.com

Například v Jižní Africe si lidé o vánočních svátcích pochutnávají na červech, konkrétně housenkách, které jsou důležitým zdrojem bílkovin. Tyto delikatesy se připravují různými způsoby – některé se konzervují dlouho před Vánocemi, jiné se suší nebo smaží.

Japonci si na Vánoce s nadšením objednávají jídla z fastfoodu nebo kuře už několik týdnů před svátky a restaurace nabízejí speciální balíčky včetně alkoholu a obsluhy.

V Grónsku jsou ale opravdoví fajnšmekři. Zabijí totiž tuleně a naplní ho mrtvými ptáky a tukem a pak ho zašijí. Tato "konzerva" se uchovává na chladném místě po dobu tří až 18 měsíců a pak hurá na štědrovečerní stůl!

V Norsku se zase podává pečená ovčí hlava. Hlavy se solí, suší, udí nebo vaří a servírují se s bramborovou kaší. Mozek někteří strávníci dokonce jedí lžící. Kdybyste si chtěli zkusit ovčí hlavu uvařit, ve videu pod článkem najdete recept.

Související

kniha
Zahraniční Zajímavosti

Svět může přijít o víc než polovinu existujících jazyků

49715505248_5ed767e8a0_b
Zahraniční Klimatické změny

Konec zimních sportů: Největší lyžařská centra budou postupně bez sněhu

hrdlička divoká
Zahraniční Fauna

Stěhovavých ptáků celosvětově ubývá

děti
Zahraniční Zajímavosti

Podle nové prognózy dosáhne lidstvo vrcholu do roku 2050