úterý 13. května 2025

Mrtvý tuleň i ovčí hlava. I to lidé ve světě jedí na Štědrý večer

V českých domácnostech jsou kapr a bramborový salát neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. V některých zemích ale lidé jedí občas jídla. která nám můžou připadat odpudivá.

Snímek obrazovky 2024-12-11 v 9.45.00

Kiviak. Grónská pochoutka.
Zdroj: YouTube.com

  • Kiviak. Grónská pochoutka.
  • Zdroj: YouTube.com

Například v Jižní Africe si lidé o vánočních svátcích pochutnávají na červech, konkrétně housenkách, které jsou důležitým zdrojem bílkovin. Tyto delikatesy se připravují různými způsoby – některé se konzervují dlouho před Vánocemi, jiné se suší nebo smaží.

Japonci si na Vánoce s nadšením objednávají jídla z fastfoodu nebo kuře už několik týdnů před svátky a restaurace nabízejí speciální balíčky včetně alkoholu a obsluhy.

V Grónsku jsou ale opravdoví fajnšmekři. Zabijí totiž tuleně a naplní ho mrtvými ptáky a tukem a pak ho zašijí. Tato "konzerva" se uchovává na chladném místě po dobu tří až 18 měsíců a pak hurá na štědrovečerní stůl!

V Norsku se zase podává pečená ovčí hlava. Hlavy se solí, suší, udí nebo vaří a servírují se s bramborovou kaší. Mozek někteří strávníci dokonce jedí lžící. Kdybyste si chtěli zkusit ovčí hlavu uvařit, ve videu pod článkem najdete recept.

Související

pálivé jídlo
Cestování

Kde se najíst na zahraniční dovolené

Snímek obrazovky_30-4-2025_182036_www.youtube.com
Film a TV

Režiséři častěji sahají po nehercích. Chtějí autenticitu

kočka a pes
Ostatní

Zákaz převážení psů na střeše auta nebo povinné venčení. Zákony někdy překvapí

kniha
Zahraniční Zajímavosti

Svět může přijít o víc než polovinu existujících jazyků