Mrtvý tuleň i ovčí hlava. I to lidé ve světě jedí na Štědrý večer

V českých domácnostech jsou kapr a bramborový salát neodmyslitelnou součástí svátečního stolu. V některých zemích ale lidé jedí občas jídla. která nám můžou připadat odpudivá.

Snímek obrazovky 2024-12-11 v 9.45.00

Kiviak. Grónská pochoutka.
Zdroj: YouTube.com

  • Kiviak. Grónská pochoutka.
  • Zdroj: YouTube.com

Například v Jižní Africe si lidé o vánočních svátcích pochutnávají na červech, konkrétně housenkách, které jsou důležitým zdrojem bílkovin. Tyto delikatesy se připravují různými způsoby – některé se konzervují dlouho před Vánocemi, jiné se suší nebo smaží.

Japonci si na Vánoce s nadšením objednávají jídla z fastfoodu nebo kuře už několik týdnů před svátky a restaurace nabízejí speciální balíčky včetně alkoholu a obsluhy.

V Grónsku jsou ale opravdoví fajnšmekři. Zabijí totiž tuleně a naplní ho mrtvými ptáky a tukem a pak ho zašijí. Tato "konzerva" se uchovává na chladném místě po dobu tří až 18 měsíců a pak hurá na štědrovečerní stůl!

V Norsku se zase podává pečená ovčí hlava. Hlavy se solí, suší, udí nebo vaří a servírují se s bramborovou kaší. Mozek někteří strávníci dokonce jedí lžící. Kdybyste si chtěli zkusit ovčí hlavu uvařit, ve videu pod článkem najdete recept.

Související

49715505248_5ed767e8a0_b
Zahraniční Klimatické změny

Konec zimních sportů: Největší lyžařská centra budou postupně bez sněhu

hrdlička divoká
Zahraniční Fauna

Stěhovavých ptáků celosvětově ubývá

děti
Zahraniční Zajímavosti

Podle nové prognózy dosáhne lidstvo vrcholu do roku 2050

znečištění
Zahraniční

Nejlépe se dýchá Portorikáncům, Britům nebo Seveřanům