úterý 22. října 2024

Mrkva a Jeřábková jsou nejlepšími českými házenkáři uplynulé sezony

Oba vítězové ovládli anketu již potřetí. První tři místa v mužské i ženské kategorii ovládli hráči působící v zahraničí

profimedia-0864746364.jpg

Nezadržitelná. Markéta Jeřábková byla nejlepší střelkyní světového šampionátu, teď vyhrála anketu o nejlepší českou házenkářku.
Zdroj: profimedia

  • Nezadržitelná. Markéta Jeřábková byla nejlepší střelkyní světového šampionátu, teď vyhrála anketu o nejlepší českou házenkářku.
  • Zdroj: profimedia

Brankář a kanonýrka. Házenkářskou anketu o nejlepšího českého hráče za sezonu 2023/24 vyhrál gólman Kielu Tomáš Mrkva a spojka dánského Ikastu Markéta Jeřábková. Oba dosáhli na toto ocenění již potřetí. Pětatřicetiletý fantom v bráně ovládl pořadí dokonce třikrát v řadě, 28letá střelkyně obhájila loňský triumf.

Mrkva pomohl české reprezentaci k postupu na světový šampionát, s Kielem vybojoval v Lize mistrů bronzovou příčku. Jeřábková dala ve stejné soutěži rovnou stovku branek, na mistrovství světa se stala nejlepší střelkyní turnaje díky 63 gólům v devíti duelech.

Mezi muži skončil na druhém místě Matěj Klíma, 25letý hráč působí v bundesligovém Lipsku. Třetí příčku obsadil Tomáš Piroch, spojka Wisly Plock získala polský double.

U žen obsadila stříbrnou pozici Veronika Malá, vítězka bundesligy s Bietigheimem. Spojka rumunského Ramnicu Valcea Charlotte Cholevová byla třetí.

O nejlepších českých házenkářích rozhodovali kapitáni a kapitánky, vedení klubů nejvyšších soutěží, reprezentační trenéři, zástupci vedení Českého svazu házené a novináři.

Autor: Evžen Zavadil

Související

Jeřábková51.jpg
Ostatní

Házenkářky zakončily skvělý turnaj

Jeřábkováprofimedia-0745376241.jpg
Ostatní

Nejlepší jsou Jeřábková a Mrkva