středa 18. září 2024

Mpox není nový covid, uklidňuje WHO

Světová zdravotnická organizace ujišťuje, že mpox není novým covidem a jeho šíření je pod kontrolou.

Virus mpox

Virus mpox
Zdroj: Flickr

  • Virus mpox
  • Zdroj: Flickr

Na tiskové konferenci v úterý Hans Kluge, regionální ředitel WHO pro Evropu, zdůraznil, že mpox, ať už nový nebo starý kmen, není novou pandemií podobnou covidu-19. „Mpox můžeme a musíme zvládnout společně,“ řekl Kluge. Varoval před možností, že by nedostatečná reakce mohla vést k dalšímu cyklu paniky a zanedbávání.

Mpox, dříve známé jako opičí neštovice, je virové onemocnění, které způsobuje puchýře a příznaky podobné chřipce. Obvykle je mírné, ale může být i smrtelné. Nový kmen mpoxu, clade 1b, vyvolal globální obavy, protože se zdá, že se šíří snadněji při běžném těsném kontaktu. Případ tohoto kmene byl minulý týden potvrzen ve Švédsku a je spojen s rostoucí epidemií v Africe, nejzasaženější je především Demokratická republika Kongo.

Kluge zdůraznil, že zaměření na nový kmen clade 1 dává Evropě šanci znovu se soustředit na méně závažný kmen clade 2, včetně zlepšení veřejného zdravotního poradenství a sledování. V evropském regionu je nyní hlášeno přibližně sto nových případů kmene clade 2 měsíčně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty