pátek 19. dubna 2024

Motol hlásí transplantační rekord

V jednom dni byly v pražské Fakultní nemocnici Motol v pohotovosti všechny zdejší transplantační týmy. Probíhaly tady rekordní tři transplantace současně.

Nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podobná situace se v Motole odehrála historicky poprvé – v jednu chvíli byly zapojeny všechny odběrové a transplantační týmy. „Celkem bylo do všech tří transplantací zapojeno více jak 80 osob a šlo tedy o zatím největší akci tohoto druhu v naší nemocnici,“ uvedl primář Oddělení transplantací a tkáňové banky Jan Burkert.

Samotná transplantace není nikdy jednoduchý výkon, ale dalším unikátem bylo, že se jednalo o tři skutečně extrémně komplikované operace. Transplantace plic proběhla u téměř 30leté pacientky dlouhodobě napojené na mimotělní oběh. Transplantace ledviny, u 10letého chlapce, byla již druhou reoperací pro vrozenou vadu vývodných cest močových. V průběhu transplantace musela být odstraněna ledvina chlapce, což se standardně při tomto výkonu neprovádí.

Transplantace srdce pak byla v pořadí již sedmou operací u 14leté dívky s velmi závažnou vrozenou srdeční vadou. Všichni pacienti jsou nyní po transplantaci ve velmi dobrém stavu a všechny jejich orgány fungují, jak mají.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Fakultní nemocnice Motol

Související

operace
Zahraniční Zdraví

První pacient s transplantovanou prasečí ledvinou byl propuštěn z nemocnice

profimedia-0848334831
Domácí

Zeman byl propuštěn z nemocnice

8727344867_55221daf73_b
Zdraví Zdraví

Dietní limonády zvyšují riziko srdečních chorob, jsou horší než ty s cukrem

doktor
Domácí Zdraví

Některé zdravotní pojišťovny by se v roce 2025 mohly dostat do platební neschopnosti