neděle 8. září 2024

Most v Týně nad Vltavou už slouží veřejnosti. Přibyly mu cyklopruhy

Stál 230 milionů korun, je dlouhý 130 metrů a téměř 14 metrů široký. Řeč je o mostě v Týně nad Vltavou. Vznikl pomocí čím dál oblíbenější metody Design & Build.

Most v Týně nad Vltavou

Most slouží dopravě od pondělí 15. července.
Zdroj: Jihočeský kraj

  • Most slouží dopravě od pondělí 15. července.
  • Zdroj: Jihočeský kraj

V překladu jde o metodu vyprojektuj a postav. Společnost, která připravila projektovou dokumentaci, zároveň zajistila potřebná povolení a pak i samotnou stavbu. V praxi to šetří čas i peníze.

Most je součástí silnice II/105, která vede mezi Českými Budějovicemi a Bechyní. Veřejnosti se otevřel v pondělí. Most financovaný z rozpočtu Jihočeského kraje však není celý úplně nový. „Původní vysoutěžená cena mostu byla 190 milionů korun, nakonec se cena vyšplhala až na 230 milionů. Bylo to kvůli zlepšením, která byla realizována po dohodě a na základě podnětu města Týn nad Vltavou,“ uvedl Tomáš Hajdušek, náměstek hejtmana pro oblast investic. Přibyly například pruhy pro cyklisty a zvýšila se i nosnost mostu. Nyní může jet v jedné dráze vozidlo o váze až 160 tun.

Nová je také horní nosná konstrukce, která už přesáhla svou životnost. Stavebníci ji strhli a nahradili novou. Spodní konstrukci jen upravili a zesílili. Nyní ještě pokračují bourací práce na provizorním mostu, které potrvají do září letošního roku.

Obyvatelé Jižních Čech i ti, kteří tudy jezdí například do práce, si pochvalují, že výstavba mostu netrvala příliš dlouho, pouhý rok. „Toto byla vzorová akce. Průjezd Týnem po provizorním mostě, minimální zdržení. Výstavba nového mostu trvala rok. Nádhera. Kéž by všechno takhle fungovalo,“ pochvaloval si jeden z facebookových uživatelů.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Zahájení stavby přeložky silnice I/20 mezi Pištínem a Českým Vrbným.
Domácí

Jihočeské obce Češnovice a Dasný se zbaví tranzitní dopravy

slepice
Domácí Ptačí chřipka

Ptačí chřipka je po pěti měsících znovu v Česku

les
Domácí Příroda

Lesy ČR musí zaplatit pokutu za zanedbaný boj s kůrovcem

candát
Domácí Příroda

Vědci zkoumají Lipno. Cílem je zhodnocení populace candáta