úterý 1. října 2024

Moskva označila neexistující hnutí LGBT za extrémistické, ihned začaly razie

Ruský nejvyšší soud zakázal neexistující mezinárodní LGBT hnutí. Rozhodl v neveřejném jednání a vyzval úřady, aby stíhaly osoby i instituce, které by mohly být součástí hnutí. Hned poté začaly razie.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Rusové se obávají rozsáhlého pronásledování lidí i organizací hlásících se k LGBT. Kvůli rozhodnutí soudů totiž hrozí gayům, lesbám a dalším lidem s odlišnou orientací, dlouhé roky vězení. Ani samotný verdikt soudu není veřejný, proto není jasné, zda bude možné lidi stíhat za účast na demonstracích, za symboly, jako je duha, za šíření dokumentů nebo jen za pouhou účast na večírku nebo v gaybaru.

Den poté, co soud rozhodl, udělala policie obří razii v moskevském gaybaru. Petrohradský gayclub soud preventivně uzavřel. Další razie se odehrály například v saunách nebo pánských striptýzových klubech. Ve všech případech policie oznámila, že hledá drogy.

"Uprostřed večírku zastavili hudbu a do sálů začala pronikat policie. Na večírku byli i občané jiných zemí. U východu si policisté bez povolení vyfotili pasy," citoval deník Ostorožno Novosti anonymního očitého svědka.

Související

3234710388_5ca9ea8cd1_b
Zahraniční Válka na Ukrajině

Rusko zvýší válečné výdaje, dá na ně skoro půlku státního rozpočtu

Vladimir_Putin_address_to_citizens_2020-03-25
Zahraniční

Putin změnil jadernou doktrinu. Může zaútočit ve chvílích kritického ohrožení

GYTV9_ZakAUA7s5
Zahraniční

Situace na frontě se dramatizuje. Zle je u Vuhledaru i v Charkově

GYJpH1CXYAALa4N
Zahraniční

Zelenskyj veze do USA plán vítězství. Rusko ale odmítá další mírový summit