pondělí 16. září 2024

Mor malých přežvýkavců ohrožuje evropské chovy

V Rumunsku a Řecku se poprvé objevila nebezpečná nákaza zvaná mor malých přežvýkavců, která představuje vážné riziko pro kozy a ovce.

ovce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Maca Naparstek

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Maca Naparstek

V Rumunsku a Řecku se poprvé objevil mor malých přežvýkavců, zákeřná nákaza, která ohrožuje především ovce a kozy. Od poloviny července bylo v obou zemích potvrzeno téměř 100 ohnisek tohoto onemocnění, které je pro lidi neškodné, ale pro zvířata smrtící.

Rumunsko již potvrdilo 56 případů, přičemž první ohnisko se objevilo na farmě s více než 50 tisíci ovcemi. V Řecku bylo dosud hlášeno 42 případů, a to zejména v oblasti Thesálie. Aby se zabránilo šíření nemoci, Řecko dočasně zastavilo vývoz ovcí a koz do dalších zemí EU, zatímco Rumunsko přistoupilo k přísným kontrolám.

Státní veterinární správa (SVS) varuje chovatele v Česku před rizikem zavlečení nákazy. Doporučuje nakupovat zvířata pouze z ověřených chovů a důsledně dodržovat zásady biologické bezpečnosti. Tento mor, způsobený virem příbuzným moru skotu a psince, se přenáší kontaktem mezi zvířaty a má vysokou úmrtnost, dosahující až 100 procent. Chovatelé by měli být obzvláště opatrní při přepravě zvířat z postižených oblastí a zajišťovat důkladné čištění a dezinfekci dopravních prostředků.

Autor: Šimon Mitro

Související

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

ovce
Domácí

Třetí případ katarální horečky ovcí byl potvrzen v Karlovarském kraji

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech