pátek 18. října 2024

Monstrproces v Hongkongu: Soud osvobodil dva ze 47 obžalovaných

Tři roky od zatčení konečně hongkongský soud dospěl k rozhodnutí nad osudem politiků a aktivistů, kteří v roce 2019 chtěli ve městě uspořádat stranické primárky. 31 obžalovaných přiznalo vinu, ze zbývajících 16 soud dva lidi pustil na svobodu.

profimedia-0877527823

Hongkongský soud uznal prvních 14 aktivistů vinných z pokusu o politický rozvrat.
Zdroj: Profimedia

  • Hongkongský soud uznal prvních 14 aktivistů vinných z pokusu o politický rozvrat.
  • Zdroj: Profimedia

Podvracení vlády, ohrožení národní bezpečnosti – to řeší největší proces v historii Hongkongu. Obžalovaní v roce 2019 uspořádali v Hongkongu stranické primárky. V tomto kroku Čína, která drží nad Hongkongem svou moc, spatřovala pokračování rebelie, protože nový političtí zástupci podle ní chtěli například vetovat rozpočet a způsobit ve městě chaos.

Na lavici obžalovaných usedlo 47 lidí. Většina z nich uznala vinu, o zbývajících 16 rozhodl soud. Ten uznal vinnými 14 lidí, nečekaně ale dva stranické kandidáty do voleb osvobodil. Podle zahraničních expertů se soud chtěl vyhnout nařčení ze zinscenovaného procesu. Organizace na ochranu lidských případ označila za pohrdání demokratickými principy.

Jaké tresty dostanou obžalovaní, zatím není jasné. Spis má tisíce stránek a odhaduje se, že ke čtení výroku o trestu nedojde ani do konce tohoto týdne. Jisté však je, že ve hře jsou i doživotní tresty. Proti osvobození dvojice mužů se ihned odvolali zástupci státu.

Autor: Jan Skala

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

atomový výbuch
Zahraniční Výročí

Před 60 lety se Čína se připojila k jaderným mocnostem