pondělí 16. září 2024

Mongolští The Hu jsou první metalovou kapelou, kterou ocenilo UNESCO

Vůbec poprvé ocenilo UNESCO svým titulem Artist for Peace zástupce tvrdé muziky. Získala jej kapela The Hu, která mísí metal a rock s tradiční mongolskou hudbou

The Hu

The Hu
Zdroj: facebook skupiny The Hu

  • The Hu
  • Zdroj: facebook skupiny The Hu

Formace The Hu vznikla v mongolském Ulánbátaru v roce 2016 a vytvořila styl, který sami kapela označuje jako Hunnu Rock. Kombinuje totiž rockovou a metalovou muziku se styly tradiční mongolské hudby, jako je umění Khöömei (hrdelní zpěv), flétna tsuur a Morin Khuur (housle s koňskou hlavou). Kromě vlastních písní předělali The Hu ve stylu Hunnu Rocku třeba hit Sad But True od Metallicy a získali tak 14 milionů zhlédnutí na YouTube, popularitu v celém světě i pozornost samotné Metallicy.

Titulem „Artist for Peace“ ocenilo UNESCO úlohu The Hu v předávání hudebního dědictví. Zároveň to kapelu zavazuje, že bude pomáhat v propagaci činnosti této organizace.

"Výraz Hu odpovídá kořeni spojení lidská bytost v mongolském jazyce. Tímto názvem se skupina hlásí ke svému humanistickému závazku. Prostřednictvím své hudby se zabývá tématy rovnosti žen a mužů, respektu k odlišnosti a důležitosti ochrany přírody. Podporují také jazykovou rozmanitost používáním ohrožených regionálních dialektů,“ uvedla Monia Adjiwanou z UNESCO.

„Kapela k dnešnímu dni nashromáždila více než 250 milionů zhlédnutí videí a získala kritické uznání od Billboard, The Guardian, The Independent, Revolver a dokonce i samotného sira Eltona Johna,“ píše se na oficiálním webu The Hu.

The Hu

Související

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

Anastacia_-_2023335220042_2023-12-01_Night_of_the_Proms_-_Sven_-_1D_X_MK_II_-_1843_-_B70I5321
Hudba

Do Česka míří další hudební hvězdy, prodejci už čarují s cenami lístků

profimedia-0895258068
Hudba Udílení cen

Taylor Swift dominuje nominacím na MTV Video Music Awards

profimedia-0895862531
Zahraniční

Etna zastavuje letadlový provoz. Největší sicilské letiště odkládá i ruší lety