úterý 22. října 2024

Moldavsku vadí cvičení v Podněstří. Vidí za ním plány Ruska na invazi

Napětí se zvyšuje na moldavských hranicích. V Podněstří měla cvičení ruská armáda. Podněsterská samozvaná republika, která je pod velkým vlivem Moskvy, pak oznámila, že hodlá znatelně zvýšit svou bojeschopnost.

GEk7rVSW0AAr7eO

Ruská armáda cvičila v Podněstří, skanzenu Sovětského svazu, který leží na moldavsko-ukrajinských hranicích.
Zdroj: X

  • Ruská armáda cvičila v Podněstří, skanzenu Sovětského svazu, který leží na moldavsko-ukrajinských hranicích.
  • Zdroj: X

Rusko v prosinci podniklo cvičení na sporném území Podněstří, které se sice tváří jako suverénní stát, právně je ale součástí Moldavska a dělá si na něj zálusk také Rusko. To v Podněstří, které bývá označované za skanzen Sovětského svazu, uskutečnilo před Vánocemi vojenské cvičení, proti němuž však nyní Moldavsko podalo protest k Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE. Kišiněvu nejvíce vadí, že ruská armáda použila ruční zbraně a drony, což podle tamních politiků znamená, že se Moskva připravuje na vpád do země, která byla stejně jako napadená Ukrajina dlouholetou součástí Sovětského svazu.

Ruská armáda údajně operovala také v bezpečnostní zóně, která odděluje Podněstří od Moldávie. Moldávie tuto skutečnost i přítomnost ruských armádních velitelů považuje za protiprávní a u OBSE žádá, aby se změnila pravidla pro podobná cvičení.

Ruská armáda se v Podněstří zabydlela už v roce 1991, kdy toto území vyhlásilo nezávislost. Moskva tehdy své vojáky na místo poslala kvůli uklidnění situace a třenicím s Moldavskem. To si Podněstří, které je stále pod silným vlivem Ruska, dosud nárokuje, přestože jeho samostatnost uznala jen další neuznaná území bývalého Sovětského svazu jako Jižní Osetie či Abcházie.

Autor: Jan Skala

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

53559454886_3fdc71133d_b
Zahraniční

Julija Navalná chce být ruskou prezidentkou. Až Putin padne, dodává

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města