pondělí 29. dubna 2024

Mokřady a rybníky v přírodní rezervaci Kotvice projdou obnovou

V přírodní rezervaci Kotvice dojde na revitalizaci rybníků a mokřadů. Hotovo by mělo být v březnu příštího roku.

Přírodní rezervace Kotvice

Přírodní rezervace Kotvice
Zdroj: AOPK ČR

  • Přírodní rezervace Kotvice
  • Zdroj: AOPK ČR

Přírodní rezervace Kotvice u Nového Jičína, jež je součástí CHKO Poodří, dostane nový háv. Současný stav rybníků a mokřadů nevyhovuje vzácným druhům vodních ptáků, a proto začaly přípravné práce na jejich revitalizaci. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) společně s dalšími organizacemi se pouští do rekonstrukce, která by mohla přírodní rezervaci Kotvice proměnit v nejvýznamnější mokřadní stanoviště pro ptáky v oblasti Moravské brány.

Hráze rybníků jsou ve špatném stavu a nebrání povodňovým rozlivům řeky Odry. Ta v minulých letech rozplavila hnízdní hrázky, postupně také ubývají příbřežní porosty, kde ptáci hnízdí. Ostrovy na rybníce Nový zarůstají dřevinami a mizí tak hnízdní příležitosti pro široké spektrum vodních ptáků. Přistoupili jsme proto k revitalizaci celého území, která napomůže zdejší přírodě,“ vysvětluje Ivona Kneblová z AOPK ČR, která území spravuje.

Stavební práce budou ukončeny v březnu 2025. „Místo bude nějakou dobu připomínat velké staveniště. Během prací bude proto bohužel nezbytné uzavřít část naučné stezky Kotvice mezi Novou Horkou a bývalým železničním mostem. K přístupné části naučné stezky se návštěvníci dostanou po stávající cestě od vlakového nádraží ve Studénce. Na přístupových cestách do rezervace jsme proto umístili informační tabule,“ doplňuje Václav Osmančík z AOPK ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

Puštík bělavý
Domácí Fauna

V Jeseníkách ornitologové sčítali sovy. Žije zde šest druhů

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

Země
Světové dny Příroda

Den Země