Mokřady a rybníky v přírodní rezervaci Kotvice projdou obnovou

V přírodní rezervaci Kotvice dojde na revitalizaci rybníků a mokřadů. Hotovo by mělo být v březnu příštího roku.

Přírodní rezervace Kotvice

Přírodní rezervace Kotvice
Zdroj: AOPK ČR

  • Přírodní rezervace Kotvice
  • Zdroj: AOPK ČR

Přírodní rezervace Kotvice u Nového Jičína, jež je součástí CHKO Poodří, dostane nový háv. Současný stav rybníků a mokřadů nevyhovuje vzácným druhům vodních ptáků, a proto začaly přípravné práce na jejich revitalizaci. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) společně s dalšími organizacemi se pouští do rekonstrukce, která by mohla přírodní rezervaci Kotvice proměnit v nejvýznamnější mokřadní stanoviště pro ptáky v oblasti Moravské brány.

Hráze rybníků jsou ve špatném stavu a nebrání povodňovým rozlivům řeky Odry. Ta v minulých letech rozplavila hnízdní hrázky, postupně také ubývají příbřežní porosty, kde ptáci hnízdí. Ostrovy na rybníce Nový zarůstají dřevinami a mizí tak hnízdní příležitosti pro široké spektrum vodních ptáků. Přistoupili jsme proto k revitalizaci celého území, která napomůže zdejší přírodě,“ vysvětluje Ivona Kneblová z AOPK ČR, která území spravuje.

Stavební práce budou ukončeny v březnu 2025. „Místo bude nějakou dobu připomínat velké staveniště. Během prací bude proto bohužel nezbytné uzavřít část naučné stezky Kotvice mezi Novou Horkou a bývalým železničním mostem. K přístupné části naučné stezky se návštěvníci dostanou po stávající cestě od vlakového nádraží ve Studénce. Na přístupových cestách do rezervace jsme proto umístili informační tabule,“ doplňuje Václav Osmančík z AOPK ČR.

Autor: Šimon Mitro

Související

Lukavický dub z Pardubického kraje je Stromem roku 2024
Domácí Příroda

Lukavický dub se stal Stromem roku 2024

les
Ostatní Příroda

Studie odhalují negativní dopady dusíku na lesní biodiverzitu

strom
Světové dny Příroda

Den stromů

Odchovaní tetřev ze zařízení v Krásné pod Lysou horou
Domácí Fauna

V Beskydech se daří odchovu ohroženého tetřeva hlušce