středa 3. července 2024

Moderní i kontroverzní: Český olympijský tým představil nástupovou kolekci

Čeští olympionici a paralympionici se v Paříži představí v kolekci od designera Jana Černého.

Nástupová kolekce Českého olympijského týmu

Nástupová kolekce Českého olympijského týmu
Zdroj: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

  • Nástupová kolekce Českého olympijského týmu
  • Zdroj: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Tradičně rozporuplné reakce vyvolalo představení kolekce oblečení pro zahajovací ceremoniály letošních olympijských a paralympijských her v Paříži.

Modely od designera Jana Černého představil Český olympijský tým první červencový den, necelý měsíc před začátkem Olympiády. Hlavním prvkem kolekce je výrazný trenčkot, který skrývá řadu detailů připomínajících Českou republiku. Zároveň má tento kus oblečení spojovat Česko s pořadatelskou zemí Francií.

„Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Mou generaci design kolekce pro slavnostní zahájení možná zaskočí, ale nosit ji na slavnostním zahájení budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká. A pokud se sportovci cítí v oblečení dobře, mají také potřebné sebevědomí pro svůj sportovní výkon, na který se všichni těšíme,“ dodal Kejval.

Sám autor kolekce Jan Černý byl s prvními reakcemi spokojený: „Nejdůležitější je, aby se v kolekci cítili sportovci dobře a aby zastupovala současný mladý design, který v Česku vzniká. Myslím si, že je extrémně důležité, že můžeme jako malá země zaujmout výrazným, avšak velmi současným a relevantním lookem, a upozornit na sebe. Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí Paříže – města módy, v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní, co mi dává krásný pocit zadostiučinění,” shrnul smysl kolekce Černý.

Autor: Ota Černý

Související

Jiří Sovák v seriálu Chalupáři
Film a TV

Česká televize nabídne v létě olympijské hry, Chalupáře či MOST!

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

slaměný klobouk
Světové dny Móda

Den slamáků

Anežka Paloudová rozšířila olympijskou výpravu.
Ostatní Paříž 2024

Olympijskou výpravu rozšířila kajakářka Paloudová, přidá se k hvězdnému příteli