čtvrtek 17. října 2024

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence

Přírodovědná muzea plná zvířecích koster a vycpaných těl jsou místy nekonečného ticha. To se rozhodli změnit v britském muzeu zoologie Cambridgské univerzity, kde exponátům dají hlas pomocí umělé inteligence.

IMG_8448

Divoká kachna bude mít britský přízvuk.
Zdroj: University Museum Of Zoology Cambridge

  • Divoká kachna bude mít britský přízvuk.
  • Zdroj: University Museum Of Zoology Cambridge

Více než tucet vystavených jedinců, mezi nimi například ptakopysk, panda červená, kachna divoká, americký šváb nebo veleryba, tak dostane možnost promluvit si s návštěvníky. Exponáty budou konverzovat pomocí mobilní aplikace ve více než dvaceti jazycích. Svůj projev budou dokonce schopné přizpůsobit věku návštěvníka. Každé mluvící zvíře bude mít také svůj specifický přízvuk, podle toho z jaké země pochází.

Projekt chce posílit spojení mezi lidmi a přírodou a nabídnout návštěvníkům možnost zjistit o konkrétním zvířeti více, než je o něm napsáno na jeho štítku. Zvířat se návštěvníci mohou zeptat téměř na cokoliv, odkud pochází, co ráda jí, co nemají ráda, jakého zvířete se bojí, ale také třeba, jak se dostala do sbírky v muzeu. Díky dotazům navíc instituce zjistí, co návštěvníky opravdu zajímá a na jaké informace se tak více zaměřit.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: University Museum Of Zoology Cambridge

Související

2856173673_98ab05e317_c
Zahraniční

Datová centra Googlu bude napájet jaderná energie

čip AMD
Zahraniční AI

AMD chce konkurovat Nvidii. Představilo vlastní AI čip

IMG_8429
Zahraniční výtvarné umění

Nový zaměstnanec muzea vyhodil exponát do koše. Myslel si, že je to smetí

kočka a pes
Světové dny Fauna

Den zvířat