pondělí 16. září 2024

Mladší generace mají vyšší riziko rakoviny než jejich rodiče

Generace X a milénialové čelí vyššímu riziku vzniku rakoviny než jejich rodiče, uvádí nová studie Americké společnosti pro rakovinu.

rakovina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Ivan Samkov

Podle nejnovější studie Americké společnosti pro rakovinu mají generace X a mileniálové vyšší riziko vzniku 17 různých druhů rakoviny ve srovnání se staršími generacemi. Mezi nejrizikovější patří rakovina tlustého střeva, děložního čípku, jater a prsu.

Riziko vzniku rakoviny je vyšší ve třiceti a čtyřiceti letech, pokud jste se narodili v 80. a 90. letech, než u vašich rodičů, kteří se narodili v 50. a 40. letech,“ uvedl lékař Bill Dahut, hlavní vědecký pracovník Americké společnosti pro rakovinu. Příčiny tohoto trendu nejsou zcela jasné. „Je pravděpodobné, že za to může nějaký environmentální faktor, ať už je to strava, nedostatek pohybu nebo nějaké jiné expozice. Potřebujeme další výzkum v těchto oblastech,“ dodal Dahut.

Dobrou zprávou je, že riziko rakoviny lze snížit změnou životního stylu. Dahut uvedl, že asi 40 procentům případů rakoviny lze předejít, například nekouřením a udržováním zdravé váhy. Americká společnost pro rakovinu radí mladým dospělým, aby znali své rizikové faktory, včetně rodinné anamnézy, aby mohli v případě potřeby začít s včasným screeningem.

Autor: Šimon Mitro

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

ptačí chřipka
Zahraniční Ptačí chřipka

USA hlásí první případ ptačí chřipky u člověka bez kontaktu se zvířaty

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie