úterý 22. října 2024

Mladí Evropané čelí problémům s bydlením kvůli rostoucím nákladům

Během posledních dvanácti měsíců se mladí lidé v Evropské unii potýkají s rostoucími náklady, zejména ve Francii, Nizozemsku a Řecku.

bydlení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Alena Darmel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Alena Darmel

V posledním roce čelí mladí lidé v Evropské unii narůstajícím životním nákladům, přičemž nejvíce zasáhly obyvatele Francie, Nizozemska a Řecka. Podle statistik Eurostatu se průměrně 6,3 procenta evropských občanů nedokázalo vyrovnat s náklady na nájemné, přičemž tento údaj nezahrnuje osoby ohrožené chudobou či sociálním vyloučením.

Nejhorší situaci zažívají Řekové, kde se 17,7 procenta obyvatel potýká s problémy s nájmem, následují Francouzi s 16,7 procenty, Slovinci s 10,5 procenty a Nizozemci s 10,4 procenty. Mladí lidé ve věku 16 až 29 let tvoří téměř 15 procent všech, kteří nebyli schopni platit nájemné, což je průměrně 9,5 procent v celé EU. Nejvyšší míra se opět nachází ve Francii (23,8 %), následované Řeckem (23,4 %) a Nizozemskem (16,1 %).

Podle Eurostatu také necelých pět procent obyvatel EU zažilo problémy s bydlením, což znamená, že se v některém okamžiku ocitli bez vlastního domova a museli zůstat v dočasném ubytování.

Autor: Šimon Mitro

Související

Strážný-Pod_Obecním_lesem_(007)
Domácí

Hon na nové Krále Šumavy. Policisté po horách honí dva převaděče

profimedia-0924052454
Zahraniční

Zvrat v referendu. Moldavsko se zahraničními hlasy vyslovilo pro EU

prof
Zahraniční Video

Itálii a Francii sužují silné povodně

profimedia-0923918117
Zahraniční

Moldavsko do unie nechce. Prozápadní prezidentka rovněž úřad jistý nemá