úterý 7. května 2024

Mladí Češi zkouší umělou inteligenci. Často jako pomoc při úkolech

Více než pětina Čechů již vyzkoušela umělou inteligenci. Nejčastěji AI testují mladí, kterým pomáhá i se školními povinnostmi.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Systémy generativní umělé inteligence, z nichž nejznámější je ChatGPT od společnosti OpenAI, nabírají na popularitě i v Česku. Podle průzkumu agentury Ipsos vyzkoušelo umělou inteligenci celkem 21 procent populace, ještě v dubnu to bylo jen 15 procent osob. Nejčastěji umělou inteligenci zkouší mladí do 24 let, vyzkoušelo jí již 7 z 10 mladých dospělých.

Nejčastějším důvodem pro vyzkoušení ChatGPT byla čirá zvědavost (80 %) a zábava (70 %). Překvapivě téměř pětina lidí (19 %) systém použila i jako společníka, když se cítili být osamocení. Studenti pak využívali ChatGPT častěji pro úkoly v práci nebo ve škole (81 %).

Z výzkumu dále vyplývá, že 69 procent lidí, kteří si ChatGPT vyzkoušeli, jej považuje za užitečný nástroj. Pro některé jednotlivce se stal natolik inspirujícím, že ho používají několikrát denně. Avšak přes třetinu těch, kteří si systém vyzkoušeli, první zkušenost odradila a již systém nepoužívají.

Podle výzkumu očekává třetina Čechů, že umělá inteligence, jako je ChatGPT, bude mít alespoň malý vliv na jejich zaměstnání v následujících pěti letech. Na druhou stranu 40 procent Čechů si myslí, že AI na jejich práci nebude mít žádný vliv. Největší vliv nástupu umělé inteligence očekávají Češi u softwarových inženýrů, grafických designérů či novinářů. Alespoň nějaký vliv na tyto profese předpokládá přes 70 procent tuzemské populace.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

profimedia-0863629870
Domácí Eurovolby

Nejznámějšími lídry eurovoleb jsou Nerudová a Zaorálek. K volbám se chystá 37 procent Čechů

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii