pondělí 1. července 2024

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost

Udržitelné cestování podporují při dovolené zejména mladí Češi.

stanování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Uriel Mont

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Uriel Mont

Mezi českou populací roste povědomí o udržitelném cestování, vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro CzechTourism. Podle šetření pětina Čechů zná pojem udržitelné cestování a valná většina by uvítala více informací v této oblasti. Převažující tendence k udržitelnému cestování je patrná zejména u mladších lidí do 24 let. Více než třetina z nich je ochotna platit za ekologicky šetrné dovolené. Průměrně jsou ochotni přidat k výdajům až tisíc korun.

Průzkum ukázal, že udržitelnost v cestování řeší zejména mladší generace, ale také senioři. Častěji se touto oblastí zabývají ženy. Turisté jsou během cestování zvyklí šetřit vodou a třídit odpad. Nicméně většina cestovatelů jede na dovolenou s cílem odpočívat a nemá během ní zájem aktivně řešit otázky udržitelnosti. Důvodem je fakt, že ne vždy tento vzorec chování umožňuje infrastruktura v daném místě, nebo by případně volba ekologičtější dopravy mohla znamenat delší dobu na cestě. A tím pádem méně času na trávení dovolené v destinaci, kam dotyčný míří,“ komentuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

Dalšími faktory pak mohou být třeba finanční otázky, zdravotní důvody nebo cestování s dětmi, kdy hrají prim jiná hlediska. Při výběru ubytování má důležitou roli kromě ceny také poloha ubytování, jeho recenze, nabízené služby či to, jestli je vhodné pro děti,“ uvádí Reismüller.

Zvýšení informovanosti veřejnosti a zlepšení infrastruktury jsou klíčem k podpoře udržitelného cestování. Investice do dostupných informačních platforem a ekologicky šetrné infrastruktury mohou zvýšit atraktivitu destinací pro ekologicky uvědomělé cestovatele. Ekologické ubytování nabízí řadu výhod, jako je třídění odpadů, omezení plýtvání jídlem a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Autor: Šimon Mitro

Související

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

CDID5092
Domácí

Následující dva víkendy přinesou masakr na silnicích, do Tater jeďte autovlakem

Zahrada na zámku v Lysicích.
Cestování Tipy na výlety

Zahrada zámku v Lysicích zve návštěvníky po rozsáhlé rekonstrukci