neděle 29. září 2024

Mládě vzácného hrabáče připomíná mimozemšťana

Mimozemšťan nebo ušatý zázrak, tak se přezdívá vzácným hrabáčům kapským. Olomoucká zoo se teď chlubí mládětem, které se narodilo před necelými dvěma týdny.

DSC_0894

Mládě hrabáče.
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Mládě hrabáče.
  • Zdroj: Zoo Olomouc

„Měli jsme jisté obavy z odchovu, protože u hrabáčů platí, že porodit ještě neznamená odchovat. V prvních dnech vyžaduje velmi intenzivní péči, která začíná ve čtři hodiny ráno, končí většinou krátce po půlnoci a podílí se na ní celý tým ošetřovatelů,“ říká zooložka Libuše Veselá. Mládě chovatelé pravidelně krmí, váží nebo mažou olejíčkem. „Péče o něj v mnoha směrech připomíná péči o lidské miminko. Podobný je i hlas, kterým se malý hrabáč ozývá,“ vysvětluje zooložka.

Ty největší obavy chovatelů se prý už ase rozplývají. „Malý hrabáč spolehlivě pije velmi vydatné mateřské mléko, přibírá a za prvních deset dnů života zdvojnásobil svou porodní váhu, z počátečních 1 530 gramů se dostal na neuvěřitelných 3 050 gramů,“ doplňuje zooložka.

Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy. V Evropě je dokáže odchovat jen sedm zoologických zahrad. Důvodů k nezdaru je hned několik. Matka může mládě zavrhnout, mládě nemusí být životaschopné nebo nesaje mléko.

Zavalitý, téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky a končetiny jsou zakončeny dlouhými drápy, s ocasem klokana, protáhlým prasečím rypáčkem, ušima zajíce vypadá, jako by si kreslíř vyhrál a smíchal několik zvířat dohromady. Varlata mají samci v dutině břišní, k určení pohlaví je tak nutná analýza DNA.

DSC_0887

Související

Mládě makaka v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

Dva novorození makakové skotačí v Zoo Olomouc

Koťata kočky krátkouché v Zoo Olomouc.
Ostatní Fauna

V Zoo Olomouc pobíhají ve výběhu čtyřčata téměř vyhynulé kočky

Mládě mravenečníka v Zoo Olomouc
Ostatní Fauna

V Olomouci se narodilo mládě mravenečníka

Mravenečník Sylvin v Zoo Olomouc
Domácí Fauna

Sylvin odešel do věčných lovišť. V Zoo Olomouc uhynul mravenečník