pátek 18. října 2024

Mládě hrabáče z dvorského Safari Parku vypadá jako mimozemšťan

Pravidelné vážení podstupuje ušaté mládě hrabáče kapského v Safari Parku ve Dvoře Králové. Narodilo se koncem listopadu, zdárně roste a vypadá to, že se jedná o samečka.

416104843_761706452669753_3129577411113109765_n.jpg

Mládě hrabáče kapského.
Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

  • Mládě hrabáče kapského.
  • Zdroj: Safari Park Dvůr Králové

Aktuálně se jeho váha přehoupla přes deset kilo a dál nezadržitelně roste. Matka Skyla odchovává mládě zcela přirozenou cestou, o potomka se vzorně stará, dostatečně ho krmí a zatím s ním je nepřetržitě.

„Mládě je dosud Skylino největší – při porodu vážilo 1,7 kila, je silné a neobyčejně pohyblivé,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart. Krátce před porodem, jak je obvyklé, chovatelé odstěhovali otce mláděte do zázemní ubikace.

Chovatelé pečlivě dohlížejí zejména na to, aby v expozici byla ideální vlhkost a teplota a mládě dobře prospívalo. Pavilon Africká savana, kde hrabáči žijí vedle slonů, je otevřený ve speciálním režimu. „Hrabáči tráví značnou část života v norách, kde je pro odchov ideální klima. Toho musíme dosáhnout i v našich podmínkách,“ doplňuje zooložka.

Vedle tepla a vlhka je pro mládě klíčová mateřská péče. Skyla je velmi zkušená matka, jedna z nejúspěšnějších v rámci evropských zahrad. Ona i mládě ale potřebují klid. „Jakmile je v pavilonu přílišný ruch, začíná samice expozici nervózně prozkoumávat a mládě opouští na delší dobu, tomu se snažíme předcházet,“ vysvětluje Linhart. Pavilon Africká savana je proto přístupný jen pro menší počet návštěvníků. Při velké návštěvnosti jej chovatelé uzavírají. Postupně se režim bude vracet do normálu.

Odborníci se domnívají, že mládě je samec. S jistotou to ale prokáže až test DNA z odebraných chlupů. „Pokud půjde o samce, je to dobrá zpráva – v chovech je jich nedostatek,“ uzavírá zooložka s tím, že v lidské péči je 111 hrabáčů v celkem 53 zahradách. Samců je 37. V uplynulých 12 měsících se na světě narodilo devět hrabáčů.

Chov hrabáčů je velmi náročný. Jsou totiž potravními specialisty: v přírodě se živí takřka výhradně termity. Ty je třeba v péči člověka nahrazovat speciálními kašemi a míchanicemi, které si každý chovatel připravuje sám. V té dvorské jsou kromě hmyzu také speciální granule, mrkev, banány, vejce nebo koktejl vitamínů a minerálů. Hrabáči jsou také proslulí útěkáři, navzdory nemotornému vzhledu jsou neobyčejně pracovití a mohutnými drápy dovedou zakrátko prohrabat i beton.

Související

spdk_2024_02_22_helena-hubackova_mladata-tucnaka-2
Ostatní Fauna

Tučňáčata jsou ve školce, učí se tam plavat a jíst z ruky

20240201_nz66937-enhanced-nr
Ostatní

Zoo ve Dvoře hlásí extrémně vzácné mládě medojeda kapského

Mládě hrošíka liberijského ve Dvoře Králové
Ostatní Fauna

Malý hrošík už běhá po Safari parku ve Dvoře Králové

hrabac
Ostatní

Hrabáči kapští: V Praze žije rekordmanka, Olomouc jako jediná odchovala samičku