čtvrtek 19. září 2024

Mláďata tyranosaurů měla ráda ptačí stehýnka

Vůbec poprvé se podařilo objevit kořist uvnitř zkamenělého tyranosaura. Za objevem jsou experti z univerzity v Calgary a z Královského Tyrrelova muzea paleontologie.

16 Gorgosaurus feeding_Artist credit Julius Csotonyi_ Copyright of Royal Tyrrell Museum of Palaeontology[100].jpg

Gorgosaurus a jeho kořist citipes.
Zdroj: Ilustrace Julius Csotonyi / Royal Tyrrell Museum

  • Gorgosaurus a jeho kořist citipes.
  • Zdroj: Ilustrace Julius Csotonyi / Royal Tyrrell Museum

Přelomový objev přineslo zkoumání mladého gorgosaura s kořistí nalezenou v žaludku. Gorgosaurus z rodu velkého tyranosauridního teropoda žil asi před 75 miliony let na území dnešní Alberty.

"Je to poprvé, co se tak dobře zachoval obsah žaludku nalezený uvnitř kostry velkého druhu tyranosaura," říká Darla Zelenitsky z calgarské univerzity, která se na výzkumu podílela. Kořistí nalezenou v oblasti střev byly zadní nohy dvou asi ročních mláďat dinosaurů citipes, kteří byli podobní ptákům.

Když gorgosaurus zemřel, bylo mu mezi pěti a sedmi lety, měl přes čtyři metry a vážil pouhých 335 kilogramů, což je asi jen desetina váhy dospělého jedince. I když nebylo na první pohled zřejmé, že se uvnitř těla nachází kořist, všimli si experti malých kostí prstů vyčnívajících z hrudního koše.

Mladý gorgosaurus pravděpodobně jedl pouze zadní končetiny kořisti, protože to byla nejmasitější část zvířete. Oba jedince snědl v různou dobu, protože kosti jednoho z nich byly lépe strávené než druhého.

Objev podle výzkumníků znamená, že se úzké lebky a zuby připomínající čepele mladých tyranosaurů uzpůsobily k chytání a rozřezávání malé rychlé kořisti, zatímco masivní lebky a robustní zuby dospělých tyranosaurů umožňovaly jíst mnohem větší kořist.

"Tyranosauři se při růstu hodně měnili od štíhlých forem až po tyto robustní dinosaury drtící kosti. Víme, že tato změna souvisela s potravním chováním. Teď máme důkaz, že mláďata gorgosaurů přešla od lovu drobné kořisti, v dospívání se zaměřila na býložravé dinosaury a v dospělosti pak na kořist stejně velkých nebo větších rozměrů, než byli oni sami," míní Zelenitsky.

Související

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž

PIA17944-MarsCuriosityRover-AfterCrossingDingoGapSanddune-20140209
Zahraniční Vesmír

Hluboko pod povrchem Marsu jsou oceány kapalin, tvrdí nová studia NASA

20140727--IMG_4412_(16828865239)
Zahraniční

Teplota oceánské vody dosahuje rekordů. Ohrožuje už i Velký bariérový útes