středa 26. června 2024

Mladá Boleslav míří přes oslabený Hradec do Evropy

Finále nadstavbového play-off o účast v evropských pohárech skončilo výhrou Mladé Boleslavi nad Hradcem Králové.

Marek Matějovský se stal nejstarším střelcem Fortuna ligy.

Marek Matějovský se stal nejstarším střelcem Fortuna ligy.
Zdroj: Profimedia

  • Marek Matějovský se stal nejstarším střelcem Fortuna ligy.
  • Zdroj: Profimedia

Fotbalisté Hradce Králové se v nadstavbě Fortuna ligy probojovali přes Olomouc a Teplice do finále play-off o účast v evropských pohárech. Druhým finalistou se stala Mladá Boleslav, která si i po odehrání nadstavbové skupiny o titul udržela páté místo v tabulce.

Pro vítěze utkání byla ve hře účast ve druhém předkole Evropské konferenční ligy, s níž jsou spojená divácky atraktivní utkání a také finanční bonusy.

Mladá Boleslav, vedená perspektivním trenérem Davidem Holoubkem, šla do vedení už ve 13. minutě, když Mareček předvedl důraz a dopravil odražený míč do sítě.

Zlom utkání přišel ve 42. minutě. Hradecký obránce Jakub Klíma fauloval Jawa a jelikož mu tím zmařil vyloženou šanci, viděl za to červenou kartu. Oslabení Východočeši pak ještě před přestávkou podruhé inkasovali.

Po změně stran zvyšoval už na 3:0 z penalty kapitán Boleslavi Marek Matějovský. Ve 42 letech se tak stal historicky nejstarším střelcem Fortuna ligy.

V 83. minutě měli k dispozici výhodu pokutového kopu také Hradečtí fotbalisté a Lukáš Čmělík ji dokázal využít. Ale na větší zvrat už hosté neměli sílu.

Mladá Boleslav tak potvrdila roli favorita a pohlídala si výhru zajišťující účast ve druhém předkole Evropské konferenční ligy, které se bude hrát v polovině července.

„Chci pochválit tým, za přístup k zápasu. Byl to pro nás těžký týden, ale s realizačním týmem jsme se snažili kluky povzbudit. Teď bude na managementu, abychom tým připravili na náročnou sezonu, která nás čeká,“ řekl po zápase spokojený trenér David Holoubek. Na adresu kapitána Marka Matějovského uvedl, že bude i nadále součástí mladoboleslavského klubu, což lze vykládat různě.

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 3:1 (2:0)

Branky: 13. Mareček, 45+1. Kostka, 54. Matějovský (pen.) – 83. Čmelík (pen.)

Držení míče: 54 % : 46 %.
Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 5:2. Rohy:3:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:17.

Žluté karty: 83. Jawo (MBL), 90+1. Kubista (MBL), 90+4. Sakala (MBL) – 43. Krejčí st. (HKR), 90+2. Hais (HKR), 90+5. K. Spáčil (HKR)

Červené karty: 42. Klíma (HKR)

Autor: Ota Černý

Související

Adam Vlkanova se vrací do Hradce.
Fotbal Fortuna Liga

Záložník Vlkanova se vrací do Hradce

Daniel Vašulín s Danielem Kolářem
Fotbal Fortuna Liga

Kanonýr Vašulín přichází do Plzně

Olympiakos Pireus ovládl Evropskou konferenční ligu.
Fotbal EKL

Olympiakos píše dějiny řeckého fotbalu, Fiorentina podruhé selhala

Antonín Barák hájí barvy Fiorentiny.
Fotbal EKL

Barákova Fiorentina má ve finále EKL šanci na reparát