pátek 5. července 2024

Místo na pole vyjedou zemědělci do ulic. Prodávají obilí za ceny z roku 1994

Zemědělci oceňují, že se s nimi ministr Výborný snaží jednat, ovšem vláda mu podle nich hází klacky pod nohy. Svůj nesouhlas s její politikou přijedou dát do Prahy najevo už tento čtvrtek.

428305228_742206574669409_4727635756821589278_n

Ministr Marek Výborný v obležení zemědělců.
Zdroj: Facebook/Stačilo!

  • Ministr Marek Výborný v obležení zemědělců.
  • Zdroj: Facebook/Stačilo!

Čeští zemědělci už slibům ministerstva nevěří. Podle nich šéf resortu Marek Výborný (KDU-ČSL) zatím nesplnil nic z jejich požadavků. Přestože část z nich přislíbil, sedláci tomu nevěří. Ve čtvrtek proto znovu vytáhnou do ulic a jejich cílem bude znovu, jako v polovině února, ministerstvo zemědělství. Výborný však tvrdí, že už nemá příliš prostoru k ústupu. "Nemám v rukávu to eso, které bych vytáhl, až budou tři dny jezdit kolem Strakovky nebo ministerstva zemědělství se svou technikou," uvedl ministr.

Podle předsedy Zemědělského svazu Matina Pýchy jsou nyní rolníci nuceni prodávat obilí za ceny z roku 1994, což způsobil dovoz levného obilí a potravin z Ukrajiny, které Evropská unie odpustila platbu dovozního cla poté, co v únoru 2022 začala na jejím území válka. Tuzemští zemědělci nejsou schopni jejich cenám konkurovat a zaznamenávají ztráty. Po vládě proto chtějí, aby takový dovoz zakázala, stejně jako to požadují rolníci ve většině zemí Evropské unie.

Dále sedláci po vládě chtějí zajistit podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat, vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem a nedanění evropské provozní dotace.

Do Prahy by ve čtvrtek mělo vyjet zhruba sto kusů zemědělské techniky. Narozdíl od únorové demonstrace se za protestující zemědělce tentokrít postavila i Agrární komora. Její představitelé dokonce uvedli, že čtvrteční protest nemusí rozhodně být konečný.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

profimedia-0887232965
Zahraniční

Putin bere Trumpovy výroky o konci války vážně. Do Moskvy za ním letí Orbán

GRoPoZLbcAAOFxm
Zahraniční

Ukrajinci ztratili Časiv Jar. S ním může padnout celý východoukrajinský region

Dejvicke_divadlo
Domácí

Připravuje se rekonstrukce Dejvického divadla. Scéna se musí odstěhovat