neděle 6. října 2024

Místo likvidace oprava. Unie chce donutit výrobce opravovat rozbité spotřebiče

Prodloužení záruční doby, povinnost opravy i po jejím uplynutí nebo dodávání náhradních dílů do opraven – Evropská unie chce omezit vyhazování opravitelných spotřebičů.

pračka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Výrobci budou muset poskytovat náhradní díly opravnám v každé členské zemi, vzniknout má i datové propojení zákazníků s opraváři. Europoslanec Marcel Kolaja, který působí ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, takzvané právo na opravu vítá. „Už se nestane, že si lidé budou muset vybrat mezi vyhozením zboží a cestováním do vzdálené autorizované opravny,” vysvětluje Kolaja.

Návrh, který začne europarlament projednávat začátkem prosince, chce, aby v záruční lhůtě prodejci museli upřednostnit opravu před výměnou, pokud bude oprava možná a nebude-li pro zákazníka nevýhodná. Poslanci také navrhují prodloužit záruku o další rok od provedení opravy.

U výrobků, jako jsou pračky, vysavače, chytré telefony a jízdní kola, bude platit právo domáhat se opravy i po uplynutí záruky. Aby oprava byla pro spotřebitele tou atraktivnější volbou, chtějí poslanci, aby výrobci nabízeli na dobu trvání opravy zapůjčení náhradního zařízení. Nepůjde-li výrobek opravit, může výrobce místo něj nabídnout repasovaný.

Zdroj: Odpad pro EU

Související

Šanghaj
Zahraniční

Čína rozšiřuje bezvízový režim pro turisty z Evropy

stavba
Ekonomika Bydlení

Chytré renovace mohou snížit klimatickou stopu budov v EU

profimedia-0909242996
Domácí

Krnov žádá vládu o pomoc po povodních. Škody jdou do miliard

cestování
Světové dny

Den turismu