čtvrtek 9. května 2024

Mise splněna, Češi jedou na Euro

Čeští fotbalisté ukončili kvalifikaci na mistrovství Evropy úspěšně. Moldavsko v Olomouci porazili hladce 3:0.

Češi slaví postup na ME 2024

Češi slaví postup na ME 2024
Zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

  • Češi slaví postup na ME 2024
  • Zdroj: Michal Beranek / CNC / Profimedia

Důležité závěrečné utkání kvalifikace na mistrovství Evropy sehráli Češi v Olomouci proti Moldavsku. Pro jistotu postupu potřebovali svěřenci Jaroslava Šilhavého před domácím publikem potvrdit roli favorita a se soupeřem z východu Evropy neprohrát.

Trenér Šilhavý musel v základní sestavě udělat několik změn. Kromě zraněného Schicka a Krejčího se musel obejít i bez Vladimíra Coufala, Jana Kuchty a Jakuba Brabce, kteří byli z kádru vyřazeni poté, co v sobotu večer místo regenerace popíjeli v jednom z olomouckých barů.

První šanci utkání měli hosté, když po autu zakončoval Ratov a Staněk musel už ve 4. minutě zasahovat. Skóre nicméně otevřel o deset minut později Douděra, kterého milimetrovou přihrávkou vyslal debutant v národních barvách Tomáš Chorý.

Krátce po změně stran šli Moldavané do deseti, když Baboglo nedovoleně srazil Chorého a viděl druhou žlutou kartu. A byl to právě plzeňský dlouhán, který v 72. minutě po rohu přidal druhou branku do sítě hostů.

V samotném závěru kapitán národního týmu Tomáš Souček z hranice vápna propálil rozhozenou obranu soupeře a pečetil výhru 3:0.

V prvním poločase jsme viděli na hráčích nervozitu, ale naštěstí jsme vstřelili branku. Ve druhém poločase po vyloučení soupeře jsme se už uklidnili a dotáhli utkání do vítězného konce,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý a poděkoval svým svěřencům za postup. V zápětí však překvapivě oznámil svou rezignaci.

Česko - Moldavsko 3:0 (1:0)

Branky: 14. Douděra (Chorý), 72. Chorý (Kušej), 90. Souček

Autor: Ota Černý

Související

David Moyes se loučí s West Hamem.
Fotbal Premier League

Trenér Moyes končí ve West Hamu

profimedia-0777691996.jpg
Fotbal

Kdo si vyslouží skupinu o titul?

Olomouc,_Hynaisova_9a,_zimní_stadion_(03)
Domácí

Olomoucký stadion nemá kolaudaci. To může zrušit i plánovaný koncert Kabátu

doudera-podpis-TOP.jpg
Fotbal

Až do 2028. Douděra prodloužil