Mírový summit: Další země nepřijedou, USA posílají delegaci druhé kategorie

Některé z důležitých světových zemí už účast na mírovém summitu ve Švýcarsku odmítly. Největší políček ukrajinským pořadatelům zasadil americký prezident Joe Biden, který dal přednost předvolebnímu mítinku v Kalifornii.

vice-president-joe-biden-shakes-hands-with-sailors-as-they-depart-the-guided-44d702-1024

Biden do Švýcarska nepřijede. Místo mírové konference o Ukrajině dal přednost předvolebnímu mítinku.
Zdroj: Picryl

  • Biden do Švýcarska nepřijede. Místo mírové konference o Ukrajině dal přednost předvolebnímu mítinku.
  • Zdroj: Picryl

Konference u Lucernského jezera ve Švýcarsku, která měla být stěžejním summitem pro budoucí mír na Ukrajině, se pomalu rozpadá. Poté, co svou účast odvolala Čína a Saúdská Arábie, nepřijede do Evropy ani delegace z Brazílie. Ta svou neúčast zdůvodňuje stejně jako oba zmíněné státy tím, že konference postrádá smysl, když je na ní zastoupená pouze jedna z válčících stran. Rusko totiž do Švýcarska nikdo nepozval. Je pravděpodobné, že ze stejného důvodu zruší svou účast i Turecko a Jihoafrická republika.

Rozpačitě vypadá delegace Spojených států, kterou navzdory původnímu vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nepovede Joe Biden a do Švýcarska nezamíří ani jeho pravá ruka, ministr zahraničí Antony Blinken. Místo sebe posílají poradce Bílého domu pro bezpečnost Jakea Sullivana a viceprezidentku Kamalu Harris, která se však běžně podobných akcí vůbec neúčastní.

Švýcarský summit bude o nadcházejícím víkendu a jeho hlavním účelem je prezentovat ukrajinskou představu míru. Českou republiku na něm bude zastupovat prezident Petr Pavel.

Autor: Jan Skala

Související

4cfad8be259bbb30cd5f3b538cd150c4
Zahraniční

Modelka si vzpomněla na 30 let staré obtěžování. A obvinila z něho Trumpa

profimedia-0916124222
Zahraniční

Putin je v pasti. Severokorejci v Rusku se nelíbí ani jeho spojencům

ukrajinská nemocnice
Domácí

Česko posílá Ukrajině 20 milionů na podporu zdravotnictví

Ghardája Alžírsko
Zahraniční

Švýcarská turistka byla zavražděna v Alžírsku