úterý 22. října 2024

Mírová jednání o Gaze se komplikují. Izrael naráží na neochotu Hamásu

Izrael na jednání v Kataru a Egyptě své zástupce pošle. Ovšem možná nebude mít s kým jednat, protože Hamás chce rozhovory bojkotovat.

GU2sCMxXkAA-aV4

Jednání se komplikují, humanitární katastrofa v Pásmu Gazy trvá.
Zdroj: X

  • Jednání se komplikují, humanitární katastrofa v Pásmu Gazy trvá.
  • Zdroj: X

Podle původních předpokladů odstartuje dnes další kolo mírových rozhovorů o ukončení války v Pásmu Gazy, kde už od loňského podzimu operuje izraelská armáda. Nová jednání budou mít ale jeden háček. Svou účast na nich odmítla jedna z válčících stran, palestinské radikální hnutí Hamás, které celou současnou situaci vyvolalo útok na Izrael ze 7. října. ten má za důsledek současnou situaci, kdy Židovský stát zabil desítky tisíc civilistů z řad palestinských obyvatel Pásma Gazy.

Hamás údajně spoléhá na své prostředníky při jednání, tedy Egypt a Katar, které vyjma válčících stran doplní ještě Spojené státy, které jsou naopak největším podporovatelem a spojence Izraele. Současné kolo jednání se maá konat v katarských a egyptských metropolích, Dauhá a Káhiře.

Podle Hamásu Izrael nemá zájem na tom, aby se dohodl na ukončení války. Naopak chce nadále boje rozšířit, o čemž podle stanoviska palestinské organizace svědčí i teroristický útok v hlavní městě Íránu, Teheránu, při němž byl zabit šéf Hamás Ismáíl Haníja.

Autor: Jan Skala

Související

EA-18G Growler
Zahraniční

Stíhačka se zřítila v USA. Našly se ostatky dvou členů posádky

us-flag-7182840_640
Zahraniční Zajímavosti

Vzácná kopie americké ústavy se prodala za stovky milionů

SoI-War_23-11-02_IDF_01-03
Zahraniční

Izrael stanovil podmínky pro konec války v Libanonu. Pro svět jsou nepřijatelné

migranti
Zahraniční

Tisíce migrantů míří na sever Mexika. Doufají, že se dostanou do USA