středa 8. května 2024

Ministři představili šest lokalit pro stavbu vodních elektráren

Ministři životního prostředí a zemědělství oznámili seznam míst, kde by mohly být vybudovány vodní elektrárny.

Ministr životního prostředí Petr Hladík.

Ministr životního prostředí Petr Hladík.
Zdroj: MZP

  • Ministr životního prostředí Petr Hladík.
  • Zdroj: MZP

Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem zemědělství představilo lokality, kde bude možné vybudovat nové přečerpávací vodní elektrárny (PVE) k akumulaci elektřiny. Vybraná místa se nacházejí na existujících přehradách a měly by mít minimální dopady na přírodu. Plán je součástí snahy o energetickou nezávislost a bezpečnost České republiky.

Šest vybraných lokalit zahrnuje Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezskou Hartu. „Přečerpávací vodní elektrárny dokážou v případě akutní potřeby dodat elektřinu do sítě do jedné minuty. Jsou tedy jedním z nejvhodnějších úložišť a zásobáren elektrické energie. Na Ministerstvu životního prostředí jsme vytipovávali místa, kde by bylo možné přečerpávací elektrárny postavit. Připravili jsme seznam šesti vyhovujících lokalit, které dávají smysl z hlediska výkonu a hlavně nejsou ve střetu s ochranou přírody,“ vysvětlil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Přečerpávací vodní elektrárna Vinice na Orlíku by mohla přispět k energetické stabilitě země. „Pro snadnější představu je to obdobný model jako u PVE Štěchovice níže po proudu Vltavy,“ dodal ministr zemědělství Marek Výborný. Aktuálně existují v Česku čtyři přečerpávací vodní elektrárny, a to Dlouhé Stráně, Dalešice, Štěchovice II a Černé jezero. V roce 2022 tyto elektrárny vyrobily elektřinu, která odpovídá spotřebě asi 333 tisíc průměrných domácností.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že dvě vhodné lokality, PVE Vinice a PVE Libochovany, by mohly být investovány státními podniky Povodí Vltavy a Povodí Labe. PVE Vinice by vytvořila horní nádrž na vodní nádrži Orlík, s roční produkcí 217 800 MWh. Výstavba by trvala přibližně 14 let s náklady kolem 28 miliard korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

motýl
Domácí Příroda

Novela by měla ochránit opylovače

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný