Obchodní řetězce od září zdražují cukr, cena v obchodech však neodpovídá tomu, jak komoditu zdražili výrobci. Průměrná výrobní cena cukru za kilogram byla v září 13,17 korun a v obchodních řetězcích se prodával za 18,21 korun. Pětikorunový rozdíl nevydržel dlouho. Postupně se spotřebitelská cena zvedala, až rozdíl činil více než deset korun. V prosinci výrobní cena cukru stoupla na 19,90 korun za kilo, ale zákazníci v obchodech museli zaplatit v průměru o dvanáct korun víc (32,23 korun).
Nepřiměřeným zdražováním cukru v obchodech se zabývá i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). „Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Proto jsem oslovil obchodní řetězce, aby vysoké ceny cukru v obchodech vysvětlily,“ prohlásil Nekula a dodal, že po obchodních řetězcích požaduje i informaci, kdy plánují snížit spotřebitelskou cenu na odpovídající výši.
Meziročně zdražil cukr na pultech obchodů více než dvojnásobně.