pátek 25. října 2024

Ministerstvo zemědělství vyzývá k hlášení povodňových škod na lesních cestách

Ministerstvo zemědělství vyzývá vlastníky nestátních lesů, aby nahlásili škody způsobené zářijovými povodněmi na lesních cestách.

zaplavený les

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Ministerstvo zemědělství vyzývá vlastníky nestátních lesů, aby hlásili škody způsobené zářijovými povodněmi. Škodní komise posoudí rozsah poškození lesních cest a vlastníci budou moci požádat o kompenzaci za povodňové škody. Záplavy zničily nejen lesní cesty, ale také mostky, brody a další infrastrukturu, což ztěžuje přístup do lesů pro dopravu i záchranné služby.

Ministerstvo plánuje využít část prostředků na odstranění povodňových škod k podpoře obnovy lesních cest. Vlastníci lesů mohou nyní nahlásit škody prostřednictvím e-mailu a předložit stanovený formulář. Odborníci z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů a Státního zemědělského intervenčního fondu se na místě podívají na následky povodní a vypracují protokol, který bude součástí žádosti o finanční pomoc.

Přesná výše dotací na obnovu lesních cest bude stanovena až po schválení vládního rozpočtu v listopadu. Ministerstvo očekává, že příjem žádostí o příspěvek začne v prosinci. Je důležité nahlásit škody co nejdříve, aby komise mohla provést posouzení před zimou. Vlastníci také musí prokázat souvislost mezi povodněmi a poškozeným majetkem, přičemž samotné ohlášení škody nezaručuje nárok na kompenzaci.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0917738977
Domácí

Inspektoři a hygienici bdí nad čistotou vody v povodňových lokalitách

Ministerstvo zemědělství
Domácí Tipy na výlety

Ministerstvo zemědělství otevře své brány 28. října

GanqfdYaUAAOvXK
Zahraniční

Na Filipíny udeřila tropická bouře. Dosud zabila nejméně 26 lidí

profimedia-0909779972
Domácí

Zářijové povodně mají další oběť. Tělo ženy bylo nalezeno v Polsku