úterý 7. května 2024

Ministerstvo zdravotnictví nabádá rizikové skupiny k očkování proti covidu

Lidé ve věku ve věku nad 50 let a osoby s oslabeným imunitním systémem by se měly nechat naočkovat novou vakcínou proti covidu, uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

profimedia-0732909010

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Rizikové skupiny, kam se řadí lidé ve věku od 50 let výše, osoby s oslabeným imunitním systémem či těhotné, by se před letošní podzimní sezónou měly nechat naočkovat proti covidu. Doporučuje tak Ministerstvo zdravotnictví. Podle vyjádření ministerstva je v Česku k dispozici nová očkovací látka Comirnaty Omicron XBB.1.5., která je zaměřena proti aktuálně cirkulujícím variantám koronaviru.

Distribuce této vakcíny byla zahájena 12. září. Tato vakcína se očkuje jako jedna dávka a již se nerozlišuje, zda se jedná o základní očkování nebo posilovací dávku. Pro již dříve očkované platí, že by další dávka měla být podána nejdříve tři měsíce po dávce předchozí. „Z dat vývoje počtu hospitalizací je zřejmé, že počet závažných průběhů narůstá v průběhu podzimu a zimy, a proto se také primárně doporučuje absolvování očkování proti onemocnění covid-19 před podzimem,“ uvádí ministerstvo.

K 18. září bylo v českých nemocnicích hospitalizováno s covidem 92 osob. V průběhu minulého týdne byla nákaza zjištěna u 1 747 osob, což je o 838 více než v předešlém týdnu. Nakažených v populaci, ale bude mnohem více, jelikož se na covid testuje mnohem méně než v době koronavirové pandemie.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR I., II.

Související

kašel
Domácí Zdraví

Nemocných s černým kašlem přibylo méně

nemocnice
Domácí Zdraví

Zátěž zdravotních sester změří ministerstvo

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

novorozenec
Světové dny Zdraví

Den porodní asistence