pátek 20. září 2024

Ministerstvo vnitra hlásí chyby v přihláškách prezidentských kandidátů

Seznam platných kandidátů na prezidenta bude znám 25. listopadu. V polovině přihlášek našlo ministerstvo chyby.

Ministerstvo vnitra

Budova Ministerstva vnitra.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Budova Ministerstva vnitra.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Do 8. listopadu přijímalo Ministerstvo vnitra přihlášky kandidátů na prezidenta. Celkem bylo podáno 21 kandidátních listin, jména však Vnitro uvést nesmí. Seznam platných kandidátů bude znám až 25. listopadu. Do té doby ministerští úředníci budou přezkoumávat platnost podpisů občanů a zákonodárců.

Sedm uchazečů kandiduje s podporou občanů. Aby mohli kandidovat musí splnit podmínku min. 50 tisíc platných občanských podpisů. Mezi tyto kandidáty se řadí Petr Pavel, který odevzdal 81 250 podpisů, Danuše Nerudová, jež oznámila, že nasbírala přes 100 tisíc podpisů, ale po vlastním přezkoumání odevzdala 82 628 podpisů, miliardář Karel Janeček, předseda odborů Josef Středula, podnikatel Karel Diviš, podnikatel Tomáš Březina a dezinformátor Pavel Zítko.

V 6 případech jde o kandidáty, kteří jsou navrhováni skupinou senátorů, z toho 2 kandidáti nejsou navrženi dostatečným počtem senátorů,“ uvádí Ministerstvo vnitra. S podporou senátorů kandidují Marek Hilšer, Pavel Fischer, Tomáš Zima a Josef Středula, který kromě 60 tisíc občanských podpisů má i 11 popisů od senátorů. Zbývající kandidáti nejsou známí.

Dále Vnitro uvádí, že ve 3 případech se jedná o kandidáty, jejichž kandidaturu navrhuje skupina poslanců. V tomto případě jde o Andreje Babiše s podporou hnutí ANO, Jaroslava Baštu s podporou SPD a Pavla Fischera, kterého podpořilo 34 senátorů a 20 poslanců.

Nakonec Ministerstvo vnitra hlásí, že v 5 případech jde o kandidátní listiny, které vykazují zjevné nedostatky. Jména opět nejsou známa.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Ferrari 488 Spider
Domácí

Ministerstvo vnitra draží luxusní vozy. Výnos půjde obětem trestných činů

profimedia-0902676565
Domácí

Vláda přetváří pravidla pro pobyt cizinců