pátek 20. září 2024

Ministerstvo spustilo novou vlnu kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti

Výzva Ministerstva životního prostředí poskytne celkem 1,7 miliardy korun z evropských fondů, což má pokrýt zhruba 15 tisíc výměn zdrojů tepla pro nejzranitelnější domácnosti.

komín

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Juan Pablo Serrano Arenas

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Juan Pablo Serrano Arenas

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spustilo novou výzvu kotlíkových dotací. Podle MŽP se výměnou jednoho kotle ušetří ročně 40 kilogramů prachu vypuštěných do ovzduší v určitých případech to ale může být i více než 180 kilogramů nebezpečných prachových částic.

Od září 2024 začne ze zákona platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Aktuálně podle odhadů je třeba vyměnit ještě 150 tisíc neekologických kotlů. „Od začátku letošního roku nabízíme domácnostem nejvíce ohroženým energetickou chudobou dotace na zateplení z programu Nová zelená úsporám Light. Nyní jdeme dál a poskytneme jim prostřednictvím krajů také velmi výhodné dotace na výměnu starých neekologických kotlů. Tím si domácnosti zajistí úspornější vytápění, a zároveň se vyhnou pokutě, která by jim za provoz starých kotlů od září příštího roku hrozila,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Z evropských fondů je na kotlíkové dotace vyhrazeno dalších 1,7 miliardy korun. „Peníze z evropských fondů chceme využít pro nízkopříjmové domácnosti, které mohou získat až 95% podporu na výměnu emisně nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Konkrétně se jedná o náhradu za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu, o podporu mohou domácnosti zažádat i v případě, že si zastaralé zařízení vyměnily už dříve,“ nechal se slyšet ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Více informací o kotlíkových dotacích najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou

účtenka
Domácí Ekologie

Účtenky pouze do směsného odpadu. Jejich recyklace ohrožuje životní prostředí

woodlands-trace-the-centerpiece-of-the-homeplace-living-history-farm-5ef20c-1024
Domácí

Starých kotlů jsou desítky tisíc. Od příštího týdne startují dotační programy