pondělí 16. září 2024

Ministerstvo průmyslu představilo modernizaci ekonomiky na dalších 15 let

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) představilo novou hospodářskou strategii, která má zajistit dlouhodobý rozvoj a konkurenceschopnost české ekonomiky.

ekonomika

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Česká republika představila novou hospodářskou strategii, která má posílit konkurenceschopnost a modernizovat ekonomiku. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dokument právě předložilo do meziresortního připomínkového řízení. Cílem je přispět k tomu, aby české hospodářství dokázalo čelit globálním výzvám, jako jsou digitalizace, dekarbonizace nebo rozvoj umělé inteligence.

Ministr průmyslu Jozef Síkela zdůrazňuje, že strategie má odstranit nedostatky z minulosti, kdy Česku chyběl jasný plán ekonomického rozvoje. „Naše vize má podpořit udržitelný růst a zvýšit přidanou hodnotu české ekonomiky,“ řekl Síkela. Strategie se zaměřuje na zlepšení podmínek pro investice, podporu vzdělávání, inovací a efektivní státní správu.

Dokument se soustředí na čtyři klíčové oblasti: lidský kapitál, strategickou infrastrukturu, industrializaci s přidanou hodnotou a financování. Plán zahrnuje legislativní změny, jako je snížení administrativní zátěže pro firmy a rychlejší povolování staveb. Strategie také klade důraz na mezinárodní spolupráci a získávání zahraničních investic.

MPO jako hlavní koordinátor strategie připraví implementační plán, který určí konkrétní kroky a propojení s dalšími národními strategiemi. Strategie by měla Česku pomoci posunout se mezi nejvyspělejší ekonomiky Evropy.

Autor: Šimon Mitro

Související

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

koruna česká
Ekonomika

Ceny v srpnu zůstaly stabilní. Inflace činila 2,2 procenta

nezaměstnanost
Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstává stabilní

profimedia-0904145753
Domácí

Síkela míří na eurokomisařský post. Možná bude řešit obchod