neděle 8. září 2024

Ministerstvo průmyslu chce rozvinout letecký a automobilový průmysl v Indii

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v Indii jednal o nových možnostech pro české firmy.

Jozef Síkela na jednání s indickým ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalou

Jozef Síkela na jednání s indickým ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalou
Zdroj: MPO

  • Jozef Síkela na jednání s indickým ministrem obchodu a průmyslu Piyushem Goyalou
  • Zdroj: MPO

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela absolvoval pracovní cestu do Indie, kde se zaměřil na posílení podpory českých firem a rozvoj spolupráce v energetice, strojírenství, leteckém, automobilovém a těžebním průmyslu. Na cestě ho doprovázeli provázeli čeští podnikatelé v čele s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem.

Jen za poslední rok dosáhl náš export rekordní úrovně 25 miliard korun a očekáváme, že letos bude ještě vyšší. Velký potenciál vidím zejména v oblasti energetiky, informačních technologií, dopravy či služeb. Věřím, že i díky novým kontaktům najdou naše firmy nové spolehlivé partnery a na indickém trhu se úspěšně prosadí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

České firmy již desítky let působí v Indii s vynikajícími referencemi, zejména v automobilovém průmyslu, železničním sektoru, obranném a leteckém průmyslu. „Indický trh je náročný, ale přináší obrovské příležitosti pro naše podnikatele. Letectví, obranný průmysl, energetika, IT a obnovitelné zdroje energie jsou oblasti, kde se české firmy mohou prosadit,“ uvádí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, který delegaci podnikatelů vedl.

S výrobními závody Škoda Auto v Indii a novým logistickým centrem v Púne je prostor i pro další rozvoj a expanzi v automobilovém sektoru. Příležitosti pro české společnosti existují také v oblasti chlazení, čerpání a energetiky, jako jsou FANS, Sigma Group, Energo Pro a Doosan Škoda Power, a to jak v Indii, tak i v rámci spolupráce na třetích trzích,“ dodává Síkela.

Autor: Šimon Mitro

Související

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

457218039_535755725646388_8288923577759531189_n
Zahraniční

Síkela dostane energetiku. Genderově vyrovnaná komise však bere za své

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika mírně posílila