čtvrtek 17. října 2024

Ministerstvo průmyslu chce dostat ČR mezi deset nejvýkonnějších ekonomik EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo novou hospodářskou strategii, jejímž cílem je dostat Českou republiku mezi deset nejvýkonnějších ekonomik EU.

Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček

Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček
Zdroj: MPO

  • Ministr průmyslu a obchod Lukáš Vlček
  • Zdroj: MPO

Od nového roku se Česká republika chystá posílit svou konkurenceschopnost prostřednictvím ambiciózní hospodářské strategie, která má za cíl zařadit zemi mezi deset nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie. Strategický plán zahrnuje více než 150 opatření.

Ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček vyjádřil spokojenost s přijetím této strategie, která se soustředí na rozvoj klíčových technologií, jako jsou polovodiče a čistá mobilita. Uvedl, že zvýšení tarifů bude pravidelně monitorováno, což umožní pružně reagovat na aktuální potřeby. Strategie se také zaměřuje na podporu výroby polovodičů.

Důležitým aspektem je i zajištění stabilních dodávek energií a diverzifikace zdrojů, aby Česká republika nebyla závislá na nedůvěryhodných dodavatelích. V rámci této strategie budou podporovány obnovitelné zdroje energie a modernizace energetického sektoru. Vlček rovněž zdůraznil důležitost spolupráce se strategickými investory, která by mohla přispět k rozvoji českého hospodářství a vytvoření dodavatelského řetězce v oblasti elektromobility. Strategie také zahrnuje vytvoření Portálu podnikatele, který usnadní přístup k elektronickým službám veřejné správy a urychlí realizaci investičních záměrů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

water-sources-to-provide-clean-for-two-villages-in-eritrea-725x544
Ekonomika

Chudí chudnou. Podle Světové banky je situace nejhorší za posledních 18 let

čip
Domácí Technologie

Česko se chystá na čipovou revoluci

graf
Ekonomika

Zářijová inflace v Česku opět vzrostla. Zdražily potraviny i energie